Hirdetés

Besamelmártás

A sima, krémes fehérmártások legismertebbike. Eredeti formájában is nagyon finom, de különböző hozzávalókkal (sajt, zöldfűszerek, zöldségek fűszerek, stb.) ízekben még gazdagabb változatai készíthetők el.

A besamel három alapvető állagban készülhet, itt most a közepes sűrűségű besamel alapreceptjének elkészítését részletezzük:

1. Melegítsünk fel 6dl tejet forráspontig. Ízesítésként tehetünk bele egy kis fej hagymát félbevágva, 2 babérlevelet, egy szál petrezselymet, egy kis borsot. Utána vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 20 percig.

2. Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk fel 3 dkg vajat, szórjunk bele 3 dkg lisztet és gyorsan és folyamatosan kevergessük addig, amíg sima krém lesz belőle. Lassú tűzön főzzük fakanállal folyamatosan kevergetve sima, halványszínű rántás állagának eléréséig.

3. Vegyük le a tűzről és folyamatos kézi habverővel történő keverés mellett fokozatosan adjuk hozzá a meleg tejet. Tegyük vissza a tűzhelyre és kis lángon állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a mártás fel nem forr.

4. Csökkentsük a hőmérsékletet és további 5 percig főzzük a mártást. Keverjük bele a tejszínt, fűszerezhetjük sóval, borssal, szerecsendióval.

 

Változatok:

Híg besamelmártás: a vaj és a liszt mennyiségét csökkentsük 1.5 dkg-ra.

Sűrű besamelmártás: a tej mennyiségét csökkentsük 3 dl-re.

Egyszerű fehérmártás: a tejbe ne áztassuk a felsorolt hozzávalókat, így a mártásnak nem lesz erőteljes íze, viszont gyorsabban elkészül. Ha teszünk bele sajtot vagy gombát,akkor így célszerű készíteni.

Ezen kívül a hozzávalók variálásával különböző változatok készíthető még: sajtmártás, gombamártás, petrezselyemmártás, stb.

 

A besamelmártás felhasználása: hús, hal, zöldségek vékony rétegben történő bevonása, levesalap, sütőben sült ételekhez, mártásként, töltelékeknél kötőanyag.

 

OZ több receptnél is használja a besamelt, próbálja ki, nem bánja meg!

Paprikás csirkés rakott kel besamelmártással

Brokkoli besamellel és sajttal

Rakott brokkoli csirkehússal