Hirdetés

A bárány gerincének húsa csont nélkül, túlkomplikálva sok mosogatnivalóval

2012-06-12 11:00:00

Amikor hozzákezdtem nem tudtam pontosan mit fogok főzni. Csak abban voltam biztos, hogy a bárányom derekából vágott kicsontozott színhús kerül feldolgozásra ánizzsal.

A főzéshez feltett szirtaki inspiráló hatására, előkerült az oliva olaj, citrom, fokhagyma és az ouzo. Ez utóbbi számomra. A bors, só, csilipaprika már csak rutinból. A húst beleforgattam egy tálba öntött oliva olajba, amibe beletettem az elnagyoltan vágott fokhagymát, borsot, csilit, citromhéjat, ánizst.

Amíg a hús pácolodott, feltettem főni krumplit a héjában. A hűtőszekrényben találtam spárgát, mármint a növényt. Ez is egy lábasba került vaj, cukor, só, víz társaságában. Persze előtte gondosan meghámoztam. Gondoltam egy kis sárgarépa és cukkini hozzáadásával feldobom az unalmas spárgapasztelszínt. Ezek szinte főbérlőként élnek nálunk a hűtőszekrényünkben. Ezek is megtisztítottam, majd a gőzpárolóban 20 perc a répának, 10 perc a cukkininek, só nélkül!

A húsok mennyiségét és a túl kevésre kalkulált krumplit elnézve, arra gondoltam, hogy meg kellene ezt szaporítani valamivel, hogy ne maradjunk éhesek. Mint már említettem a cukkini mindig kéznél van és pesze a hagyma is, és jött az ötlet: oliva olajon egy óriási, nagy kockára vágott hagymát megfuttattam, hozzátettem a hámozott vágott főtt krumplit, fokhagymát, csilit, édeskömény magját és a cukkinit. A görög vonal erősítésére az ételhez: só, bors, sűrített paradicsom és oregáno, nekem pedig ouzó. Így megmaradtam az eltervezett útvonalon. A krumplis maszatot addig sütöttem, amíg a felesleges vizet el nem párologta.

Nézzük meg, mi készült el eddig: párolt spárga, sárgarépa, cukkini és a krumpli köret.

Mi is történjen a hússal? Mielőtt hozzákezdtem volna a sütőt előmelegítettem 120 fokra, és egy edényt raktam bele egy ráccsal a tetején. Egy serpenyőben felmelegítettem oliva olajat, a húst körbesütöttem és sóztam. A kérgesedés után bekerült a sütőben lévő rácsra 10 percre. Ezt a 10 percet felhasználtam a mártás elkészítésére. Ehez a sütőolajba tettem a pácot a fűszerekkel, jól átforrósítottam, felöntöttem, citromlével, fehérborral, tejszínnel és persze sóztam. Mire a hús meglett a mártás is besűrűsödött, már csak át kellett szűrni. A húst a ráccsal együtt kivettem a sütőből és hagytam megnyugodni a szeletelés előtt. Amig a hús pihent, az összes köretet újra melegítettem. Egy tányérra tettem a tálaló karikát, ebbe a krumpli, köré a mártás, mellé a zöldség, majd a lényeg, a szeletelt hús. Az élvezetet az sem tudta elrontani, hogy 1 órát mosogathattam az evés után.

 

 

 

 

 

 

 

Mit kívánhatnék még? Jó étvágyat!