Hirdetés

Mallorcán főztem - 2.rész

2011-11-04 15:30:00

Az egyhetes kongresszus végén hagyományosan egy túrán vesznek részt az orvosok.

A sziget északi tengerpartjától körülbelül 6 kilométerre, délre található a pollencai  Puig de Maria kúp alakú hegyecske. Ennek lábához a szállodából autóval vagy taxival lehet eljutni. A gyalogos túra célja a hegy csúcsán lévő kolostor. A megerőltetésért a jutalom egyrészt a kolostor-élmény, másrészt, hogy a főztömből ehetnek a „turisták“.   

 

A kolostort 14. században alapították, mára már világi szálláshely lett, de a templom - a csodatévő Szűz Máriával - fel van szentelve, és a pollencaiak zarándokhelye. A volt kolostor közösségi termei a nép rendelkezésére állnak.

 

A régi konyhák a faszenes tűzhelyeikkel, a kemencék, a nagy ebédlő mind a mai napig használható állapotban vannak. A kiránduló a „kolostort” működtető dél-amerikai házaspár jóvoltából nem csak szálláshoz, hanem ételhez és italhoz is juthat a „bárban”.

 

De ha valaki elég őrült, akkor magának főz a középkori konyhában, vállalva ennek összes pozitív és negatív következményét. A pozitív része az akciónak, hogy egy középkori konyhában lehet főzni, és ez minden évben nagy élmény számomra.

A negatív aspektusa viszont az, hogy a talán 300 méter magas hegyecske nagyon is becsapós, ami a feljutás nehézségeit illeti. Mire az ember felér, annyi ereje van csak, hogy a bárba botorkáljon, remegő lábakkal, zihálva egy sört rendeljen, hozzá egy hierbas secas-t (mallorcai gyógynövénypálinka), így az ájulást elkerülve a magával hozott száraz inget, trikót már van ereje felcserélni a teljesen átnedvesedet rajta lévővel.