Hirdetés

Nemzetközi piacokon is hasítanak a McDonald’s hazai beszállítói

2015-10-07 06:50:38

A 77. OMÉK-ra a McDonald’s hazai sikertörténetekkel készült: a hálózat külföldi éttermeibe egyre többet exportáló hazai beszállító partnereit mutatja be. Az itthon termelt saláta, paradicsom, hagyma, ketchup, tojás és csirkehús évről-évre nagyobb súllyal van jelen az európai éttermekben. A beszállítók folyamatosan fejlesztik termelő kapacitásaikat, s közel félezer munkavállalót foglalkoztatnak az étteremlánc hazai és külföldi igényeinek kielégítésére.

A hazai beszállítók között van az Eisberg Hungary, amelytől a salátaféléket, kígyóuborkát, paradicsomot és friss hagymát vásárol a McDonald’s. Ezenkívül a Mezőker Kft. szolgáltatja a hagymát, valamint az Univer 27 éve a szószokat és a ketchuphoz szükséges sűrített paradicsomot, ami évente 750-1300 tonnát jelent.
A magyar beszállítói exportteljesítmény tojásban és csirkehúsban is kiemelkedő. A Capriovus Kft. 2002 óta a magyar McDonald’s kizárólagos tojásbeszállítója. Évi 3 millió tojásával nem csak a magyar, hanem a román éttermeket is ellátja. Az OSI Food Solutions Hungary pedig az évi 14 ezer tonnányi feldolgozott csirkehúst juttat el rajtunk kívül még 19 országba.

A McDonald’s hazai beszállító partnerei 2011 és 2014 között összesen 68 milliárd forint értékben exportáltak termékeket Európa 21 országának McDonald’s éttermeibe. Ez az érték a teljes hazai élelmiszerexport több mint 1,3%-ának felel meg.

Az erősödő exportőri szerepkörük e cégek foglalkoztatási döntéseire is kihatnak. A magyar beszállítók összesen 499 főt alkalmaznak a hazai és külföldi McDonald’s éttermek ellátására, közülük 200 fő kizárólag a magyar éttermek kiszolgálásán, 300 pedig a külföldi McDonald’s megrendelések teljesítésén dolgozik.