Hirdetés

Őszi gyümölcsök, zöldségek a házi szépségápolásban

2014-10-21 09:14:50

Az őszről a színpompás, érett gyümölcsök jutnak az ember eszébe, melyeket kiválóan használhatunk a házi szépségápolásban. Ismerjük meg a praktikákat!

Az őszi alma, körte, szőlő, szilva, sütőtök frissen felhasználva bőrradír, maszk, pakolás alapja lehet. Mindig frissen készítsük és használjuk is fel. Elsősorban a gyümölcssav és enzimtartalmuk miatt hasznos, enyhe hámlasztó szerek, az elhalt hámsejtek leoldására. Ezek mellett tápláló vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak.

 

természetes bőrradír

Alma

Ismert a mondás: napi egy alma – az orvost távol tartja. De nem csak az orvost, hanem a ráncokat is!

Miért használjuk az almát a bőrápolásban?

- tele van antioxidánsokkal

- csökkenti a sötét karikákat a szem körül

- aknés bőr ápolására kiváló

- kiegyensúlyozza a faggyútermelést

- a pattanásokat is megnyugtatja

- tisztítja a bőrt

- nyugtató és hidratáló

- száraz bőrre is alkalmas

Néhány tipp

Egy almát reszeljünk meg a reszelő legkisebb fokával. Adjunk hozzá 1 teáskanál mézet, majd kendjük fel az arcra 10-15 perce. Nyugtató, hidratáló maszk. Száraz bőrűek 1 tojás sárgával is keverhetik.

Az utóbbi évek szépségipari innovációja az almamag olaj vagy az alma őssejtek. Sajnos, ezt nem lehet otthon előállítani, pedig igen hatékony ránctalanító alapanyagok.

Birsalma

Ez a nyersen ehetetlen gyümölcs valami csoda lesz pár perces főzés után. Ízletes, finom, segít például a reumás fájdalmakon és aknés, szeborreás bőrre összehúzó.

Készíthetünk arcpakolást belőle, sajnos ehhez is puhára kell főzni. Pár gerezdet pépesítsünk belőle, kevés mandulaliszttel vagy őrölt mandulával, dióval, vagy napraforgóval. Egy kis szőlőmagolajat is löttyintsünk bele.

Körte

Szintén magas vitamin és ásványi anyag tartalmú. Pattanásos, zsíros bőrre is ajánlott, mert csökkenti a faggyútermelést. De száraz bőrre is használhatjuk, mert segít a bőr hidratáltságát megtartani.

Főleg bőrradírt szoktak készíteni, mert szépen eltávolítja az elhalt sejteket. Az apróra reszelt körtét tejszínnel és mézzel kell elkeverni.

Ha maradt még körte, akkor valamilyen olajjal (akár olivaolaj is lehet) elkeverve a hajra is kenhető.

Szőlő

Friss szőlőszemek, szőlőmagliszt, szőlőmagolaj – ehető és kenhető ajándékai az ősznek.

Tökéletes táplálék, egyben kozmetikai alapanyag is. Vitamin- és ásványianyag tartalma mellett jelentős antioxidáns forrás is.

A friss, természetesen vegyszermentes szőlő segít a problémás, pattanásos bőrön, de a ráncokon is.

A szőlőmagolaj pedig erősíti az ereket, javítja a bőr rugalmasságát, gazdag hidratáló - igen, egy olaj is lehet hidratáló! Könnyen felszívódó, bőrfeszesítő alapolaj, bár a jó minőségű, bio olaj kissé cefre illatú. Főzéshez is kiváló, mert bírja a magas hőfokot is.

A legegyszerűbb, ha pár szem szőlőt csak szétmancsolunk és ezzel kenjük át az arcot, nyakat, és így maradunk 10-15 percig. A szőlő gyümölcssav tartalma segít az elhalt hámsejtek eltávolításában.

Fokozható ez a maszk, ha a bőrtípusnak megfelelő agyagot teszünk hozzá (a fehér agyag és a rhassoul agyag mindenkinek jó, a zöld és rózsaszín csak zsíros bőrre, a Fuller-föld pedig extrém zsíros bőrre).

Száraz bőrre 1 teáskanál mézzel keverve lehet használni.

Bizonyára ismerős már a cukros bőrradír. Nos, ezt is elkészíthetjük szőlővel. 2 evőkanál nagy szemű barna cukorhoz 10-12 szem összetört szőlőt (jó, ha vörös fajtát használunk) keverünk. Még egy pici szőlőmagolajat tehetünk, hogy megfelelően kenhető legyen.

A szezonjában minél gyakrabban használjuk a friss szőlőt vagy szőlőlevet a bőrünk ápolására, mert kiváló ránctalanító is és egyenletes bőrszínt ad.

Nem csak ősszel, hanem egész évben használható arc- és testradírt kapunk, ha szőlőmag lisztet (ami javasolt étkezésre is) és szőlőmagolajat keverünk össze.

Burgonya

A táplálkozásban alapélelmiszer, de méltatlanul elfelejtettük a bőrápolásban használni.

Pedig gazdag C-vitamin és keményítő tartalma segít:

- sötét karikák csökkentésében a szem körül - vékony szeletekben csak a szemre téve, mint az uborkát, vagy reszelve és a levét kinyomkodva, egy vattapamaccsal a szem környékre vinni,

- csökkenti a foltokat a bőrön, fehérítő – egyszerűen a reszelő legapróbb fokán reszelve és az arcra kenve 10-15 percig, majd leöblíteni,

- javítja a pattanásos bőrt,

- száraz bőrre a nyers, reszelt krumplit ugyanannyi friss túróval vagy tejszínnel keverjük,

természetes hajápoló- kiváló hajápoló is lehet a burgonya, igaz kissé több munka van vele. Ugyanis csak a leve kell. Szóval a lereszelt krumpli levét kinyomkodjuk, és ezt használjuk: 1 teáskanál méz, 1 evőkanál burgonyalé és 1 evőkanál aloe vera gél elkeverve, majd 1-2 órára a hajra kenve. Jól hidratálja a hajat.

- a krumplit nem csak nyersen, de pürésítve (sótlanul!) is lehet használni.

Nagymamáink praktikája volt, ám ma is működik: a krumpli főzővizét ne öntsük ki, hanem kézfürdőhöz hagyjuk meg. Ez a gazdag keményítős lé ápolja, puhítja a kezeket.

Sütőtök

A sütőtök a természetes bőrápolás nagyágyúja. A, C, E, T vitaminok, béta-karotin, lutein a legfontosabb hatóanyaga. Magas cink-tartalma segít a zsíros, tisztátalan bőrön. Tartalmazza a négy legfontosabb zsírsavat. Minden bőrtipusra jó, de különösen a sérült, környezeti ártalmaktól károsodott bőrre hasznos. Hidratáló, nyugtató és puhító. Magas enzimtartalmú és szalicilsav tartalmú, amely segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, így megújulhat a bőr. Különösen a szezonban, azaz ősszel - télen hasznos a bőrnek.

természetes szappanAknés, pattanásos arcra különösen ajánlott, E és T vitamin (torulitine) csökkenti a gyulladást, a faggyútermelést, és a pórusok méretét.

Néhány ötlet a sütőtök felhasználására (a receptekben mindig sült vagy főtt pürésített tök az alapanyag):

- 2 evőkanál tökpürét 1 evőkanál mézzel keverjünk el, majd 15-20 percig az arcra és a nyakra kenjük

- száraz bőrre a fentieket kombinálhatjuk 1 evőkanál tejjel, de még jobb tejszínnel (nem tartósított, dobozossal, hanem valódi tejszínnel.)

- vegyes és zsíros bőrre kiegészíthető 1 felvert tojás fehérjével

- zsíros bőrre 1 evőkanál natúr bio joghurttal is készíthető

Kiváló bőrradír lesz, ha 1 teáskanál apróra őrölt zabpehely vagy mandulaőrlemény kerül bele.

A tökpüréhez szintén adható barnacukor, így frissítő bőrradír lesz.

Testradír: kb. 100 g tökpüré, 100 ml joghurt vagy tejszín, 1/2 teáskanál őrölt fahéj. Ezzel a keverékkel kell jól átmasszírozni a testet és pár percig így maradni. Aki hajlamos a cellulitra, pár csepp fahéj illóolajat adhat hozzá, de alaposan el kell keverni, mert a tömény olaj komoly bőrsérülést okozhat.

Számos lehetőség rejlik még ezekben a csodás gyümölcsökben, zöldségekben, csak meg kell próbálni bátran és kreatívan felhasználni a házi kozmetikában is. Használatukkal útját állhatjuk a téli hervadásnak. Vagy ahogy a párom szokta mondani: legalább megpróbáltad.

Forrás:naturkence.blog.hu, www.sokszinuvidek.hu