Hirdetés

Disznótoros csemegékkel búcsúzik a Vidékjáró idei programsorozata

2013-11-22 07:41:00

Kupica pálinka, hurka, kolbász, szalonna, töpörtyű, sajt, szalámi, orjaleves, hájas tészta. Mi is lehetne mindez más, mint egy hangulatos disznótor!

A néphagyomány szerint már évszázadokkal ezelőtt, az András havának is nevezett novemberben kezdődött a disznóvágások időszaka. A tradíciókhoz kapcsolódva 2013. november 30-án és december 1-jén kerül sor a - Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által idén tavasszal kezdeményezett - Vidékjáró programsorozat záró rendezvényeire, az „András havi disznótoros napokra”.

A FATOSZ és Vidékjáró együttműködő partnerei a programsorozat megszervezésével a magyar vidék komplex bemutatását, a hagyományok széleskörű megismertetését és ápolását, a vidéki Magyarország értékeinek népszerűsítését tűzték képzeletbeli zászlójukra. A több turisztikai és vendéglátással, valamint helyi termék előállítással foglalkozó szakmai szervezet koordinálásával megvalósult Vidékjáró tematikus napok során idén márciustól minden hónapban elvitték az érdeklődők ezreit rendezvényeikre, melyekhez országszerte kapcsolódtak a falusi vendégasztal szolgáltatók, falusi szállásadók, csárdák, vidéki éttermek, borászatok, pálinkaházak, tájházak, kézművesek, hagyományőrző egyesületek és más civil szervezetek. A sajtnapokkal kezdődően, egyebek között a táncház és a tájházak napján keresztül egészen a csárdanapokig változatos és emlékezetes rendezvények sokaságán vehettek részt az érdeklődők.


A Vidékjáró programsorozat 2013. évi programjainak zárásaként „András havi disznótoros  napokra” várják országszerte a vendégeket. Valódi gasztronómiai csemegének ígérkezik a tematikus nap, hiszen az András nap „környéke” már régen összefonódott a disznóvágással. A tél közeledtével a disznótoros ételek mellett a forralt borok és finom pálinkák kóstolásának ideje is elérkezik: a FATOSZ ezt a hagyományt kívánja bemutatni a programhoz kapcsolódó partnerekkel együtt.

Számos  vidéki csárda, panzió, falusi szálláshely és vendéglátóhely a mai napig őrzi a disznótoroshoz kapcsolódó receptjeit, a disznóvágási hagyományok ápolását. A  magyar emberek egyre szívesebben járnak olyan helyekre, ahol  a feltálalt ételek hagyományos receptúra alapján, megbízható, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, megőrizve a valódi vidéki ízeket.

A központi helyszín a lajosmizsei Tanyacsárda, ahol december 1-jén kerül sor a hagyományos falusi disznóvágásra. A „procedúra” délelőtt 10 órakor kezdődik, a látogatók pedig finom falatok és pompás nedük elfogyasztás mellett végigkísérhetik a húsfeldolgozás és a toros étkek elkészítésének menetét. A jó étvágyhoz cigányzene szól majd, ám akik ezen a napon nem tudnak ellátogatni a Tanyacsárdába, azok november 29-30-án éttermükben kóstolhatják meg a disznótoros ételeket.

Az „András havi disznótoros napok” kiemelt helyszínei – előzetes bejelentkezés alapján - a bugaci Gedeon Tanya, a bárándi, Koroknai Porta, a csorvási Eszter Tanya és Patóhegyi Borházfalu, a Kondorosi csárda, Koczor pincészet, Sóvirág vendégház, Turul vendéglő, Santos étterem, Tordasi csárda. Mi mással várhatnák a vendégváró gazdák, az előzetesen bejelentkezett gasztronómia szerelmeseit, mint a hagyományos disznóvágás hangulatának bemutatásával, finom toros ételekkel és nedükkel. Az előre borítékolható, hogy unatkozni egyik helyen sem lesz lehetőségük a vendégeknek.

A Vidékjáró programsorozat záró rendezvényeihez folyamatosan csatlakoznak az ország sok-sok részéből a falusi vendégasztal szolgáltatók, falusi szállásadók, csárdák, vidéki éttermek, borászatok és pálinkaházak és a „disznóságok”  termelői, készítői. A részletes kínálatról, az előzetes bejelentkezés határidejéről és feltételeiről a videkjaro.hu oldalon folyamatosan találhatók naprakész információk.

Mi más is lehetne a vendégcsalogató „zárszava”, minthogy a régi falusi szokás most a városban élőknek is elérhetővé válik. A szervezők szeretnék, ha minél szélesebb kör ismerné meg a hagyományos disznóvágás és disznótoros hagyományát, közelebb kerülve a vidéken élőkhöz, a magyar vidék szépségeihez.

A részletes programokért kattintson ide.

Két helyszínt is bemutató csárdafilmjeinket itt nézheti meg:
Lajosmizse
Kondoros.