Hirdetés

Magyar szakács a Bocuse d'Or döntőjében!

2012-03-23 17:35:00

Széll Tamás, az Onyx étterem sous chefje 9. lett a Bocuse d'Or szakácsverseny március 23-án megrendezett európai selejtezőjén, s így bejutott a lyoni döntőbe.

Ő az első magyar, aki a világ legrangosabb szakácsversenyén ilyen jó helyezést ért el. A versenyen doveri nyelvhalból és Label Rouge csirkéből kellett alkotnia.

A 29 éves Széll Tamás igen rövid idő alatt bejárta a különböző konyhastílusok széles skáláját. Megismerte a hideg és a melegkonyhai technológiákat és a napi gyakorlatban is használja azokat. Sok időt töltött gourmet színvonalú hentes műhelyekben, ahol az étlapon előforduló húsok, halak bontását, sajátosságait tanulhatta. Legmélyebben azonban a gourmet melegkonyha és hidegkonyha területét ismeri és ismereteit folyamatosan bővíti. Nagy rendszerességgel látogatja a szakmai kurzusokat és szabad idejében a Michelin csillagos helyeket.

Fiatal kora ellenére számos elismerést vívott ki magának. 2003-ban megnyerte a hazai Chaîne des Rôtisseurs szakácsversenyt és képviselte Magyarországot a dél-afrikai döntőn. 2008-ban és 2010-ben a Hagyomány és Evolúció szakácsversenyt nyerte meg, mely a legrangosabb hazai melegkonyhás megmérettetés. Brüsszeli győzelme a magyar gasztronómiában eddig példátlan eseményt hozott el: első magyarként ott lesz a Bocuse d’Or jövő januári, lyoni világdöntőjében.