Hirdetés

Fánk, fánk, fánk!

2012-02-01 10:32:00

Elérkezett a február, és vele együtt a farsangi időszak. Ilyenkor sok háziasszonyban felötlik a mindig benne szunnyadó gondolat: fánkot kellene sütni!

Igen, fánkot, de milyet, milyen receptet követve?

Nézzünk csak körül!

Amikor az amerikaiaknál donought-ot, az olaszoknál profiterole-t, a cseheknél tarkedlit, az oroszoknál harasztot kérünk, akkor mindig valamilyen fánkot kapunk. A törökök az „asszony köldökét” látják ebben a süteményben – bizonyára a közepére elhelyezett olajos mag miatt, a görögök fahéjasan szeretik az ő loukomades-üket, a spanyolok éjjel-nappal szívesen fogyasztják a keskeny és hosszúkás churros-ukat, az indiaiak pedig édes szirupba mártják a badusha-nak becézett fánkjaikat. A fánk állítólag francia barátainknak köszönhető –legalább is a képviselő fánkunk, amit ők éclair-nek neveznek.

Mindazonáltal, hazánkban a legelterjedtebb fánk-fajta a szalagos, ami az osztrák krapfen megfelelője. Erről pedig az a hiedelem, hogy úgy kerültünk ennek a finom felfedezésnek a birtokába, hogy egy osztrák pékné mérgében belehajított egy darabka tésztát a forró olajba. Igaz-e vagy sem, sokan örülünk az eredménynek!

A mi oldalunkon végigkövetheti a videórecepten a forgácsfánk készítésének pontos módját, és ha ellátogat a kék oldalunkra, akkor pedig egy teljes összehasonlító tanulmányt végezhet a különböző receptek kipróbálásával. A családja bizonyára örülni fog... A vonalai pedig majd a farsangot követő böjti időszaknak....