Hirdetés

A sokszínű amerikai konyha

2011-08-29 13:32:00

Amikor szóba kerül az amerikai konyha, az alatt először is az észak-amerikait értjük, majd szinte rögtön a gyorséttermekre és a barbecue-ra asszociálunk.

Ki tudja megmondani, milyen az Amerikai Egyesült Államok konyhája? Egy biztos: sokszínű, hiszen a bevándorlók vitték magukkal saját receptjeiket, étkezési kultúrájukat. Ennek köszönhetően fellelhetőek itt többek között olasz, francia, brit és különböző keleti ízek, illetve az egyes népcsoportok hagyományos ételeinek továbbfejlesztett, helyi alapanyagokhoz igazított változatai.

Általában elmondható, hogy az amerikaiak nagyon sok készételt fogyasztanak. A húsokat –ami lehet csirke, kacsa, marha - roston vagy grillen sütik, hozzá sokféle salátát, sült burgonyát esznek, illetve párolt gyümölcsöket. Sok gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasztanak, ezzel kompenzálva az egészségtelenül zsíros ételeket. Jellemzően villásreggelivel kezdik a napot, amelyben szerepel valamilyen tojás-, hal-vagy húsétel. Délben általában csak bekapnak valamit: rostonsültet, szendvicset, hot dogot vagy hamburgert. A vacsora kiadósabb, leves, valamilyen hideg vagy meleg előétel, amit hal vagy mártásban párolt hús követ. Az édességek közül gyümölcsös tészták (pie-ok), fagylaltok, pudingok, illetve krémek kerülnek leggyakrabban az asztalra. Az alkoholtartalmú italok fogyasztásának is komoly hagyományai vannak, gondoljunk akár a sörre, a brandyre vagy a whiskyre.

Ez utóbbival különleges fogást készített grillen OZ és Sanyi; nézzék meg!