Hirdetés

Töki-e a pompos?

2011-08-26 08:25:00

Hozta már zavarba Önt a töki pompos elnevezés? Itt most megtudhatja, pontosan miről van szó!

A töki pompos nem más, mint az amúgy kemencés lángos, vagy langalló néven ismert kenyérféle, megrakva tejföllel, hagymával, szalonnával, sajttal. A National Geographic honlapján a következőket olvashatjuk a témában:
"A magyar konyhában az ősi, honfoglalás kori ételek mellett vezető szerepet játszanak a török hódoltság alatt meghonosodott étkek, amelyek közül a lángos vagy langalló az egyik legnépszerűbb. Bár a hódoltság hozta magával, azonban már az ókori rómaiak is ismerték a lángost, amely most a magyar konyha palettáját színesíti. A jellegzetesen török étel, azaz a pita vált a magyar nemzeti gasztronómia egyik alapvető részévé, lángos, vagy ahogy egyes területeken, régiótól függően nevezik: langalló, kemencés lángos, lángos kenyér vagy töki pompos néven. Neve a láng szóból eredeztethető. "

Tény, hogy a töki pompos odáig vitte, hogy ma már külön honlapja is van. Ezen elnevezés esetében a fenti etimológiával nem megyünk semmire, mert amíg a lángos szó kikövetkeztethető a lángból, a pompos semmiképpen sem vezethető vissza a pomp-ra. Legalábbis nem leszünk tőle okosabbak. Szláv eredetű szó ugyanis, amely a tájnyelvben vastagtésztát jelent. A töki jelző pedig a Tök nevű település melléknéviesülése: egy ott élő, pompos-sütéssel fogalkozó család helyeztette szabadalmi oltalom alá a nevet.

Az igazi töki pompos receptje - az említett honlapról - tehát így hangzik:
"Hozzávalók:
1kg finomliszt, 0,5 kg félfogós búzaliszt, 0,07 kg élesztő, 0,30 kg burgonya, 0,05 kg asztali só, 0,5 l langyos víz, 0,5 l 20% zsírtartalmú tejföl, 0,2 kg vöröshagyma, 0,01 kg fokhagyma, 0,5 kg angolszalonna, 0,2 kg pannónia sajt
Elkészítése:
A nyers kenyértésztát 10 adagra számolva egy 40x60cm-es, enyhén olajozott vas sütő tepsire helyezzük, majd egyenletes vastagságúra, kb. 1-1,5cm-re nyújtjuk. 200C-on elősütjük, időtartama kb. 7-9 perc. A félig kész pompost kivesszük, tetejére fokhagymás tejfölt kenünk 1-2mm vastagságban, és rászórjuk a darabolt anyagokat: a félfőre vágott vöröshagymát, a kockára vágott húsos angolszalonnát és a durvára reszelt pannónia sajtot. A megdíszített pompost visszahelyezzük a kemencébe és a tartókonzol felső részén további 5 percig pirítást végzünk. Miután a kenyértészta készresült, valamint a tetejére helyezett anyagok megpirultak, a sütő tepsiről egy vágódeszkára csúsztatva adagokra vágjuk."

Nagyon finom lesz sütőben is.