Hirdetés

Miért jó az erős?

2011-08-26 16:36:00

Kétféle az ember: vagy szereti az erőset, vagy nem. Aki nem szereti, nem érti, hogy lehet szeretni, aki szereti, nem érti, hogy lehet nélküle élni.

Azt már elég régen kimutatták, hogy a csípős érzés hatására az agy endorfint kezd termelni: boldogsághormonnak is nevezik, képes eufórikus élményt kiváltani, csökkenti a fájdalomérzetet. Nem csoda, hogy a sokan a rabjává válnak, és egyszerűen muszáj erőset enniük, mert kell az az érzés. Ugyanezt idézi elő egyébként a mozgás, vagy hogy mást ne mondjunk, a csokievés.

Sokan hiszik, hogy az erőspaprika gyomorfekélyt okoz, ám erről kiderült, hogy pont az ellenkezője igaz: a gyomrot olyan váladék termelésésre készteti, amely védelmet nyújt számára különböző izgató anyagok, például savak, alkohol ellen. Továbbá: serkenti az emésztést, fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, amelyek az étel emésztését teszik lehetővé. Angol kutatók arra is rámutattak, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét: a felgyorsult anyagcsere miatt a szervezet többet éget el a zsírraktárakból.