Hirdetés

Mi a baj a citrushéjjal?

2011-07-12 08:48:00

A citrusféléket minden évszakban szívesen fogyasztjuk, ám egészségünk védelme érdekében nem mindig használhatjuk fel a héját.

Nyáron limonádék, könnyű gyümölcsös sütemények, télen elsősorban a karácsonyi sütemények, krémek, italok esetében fokozott citrom-, narancs- és limehéj-igény lép fel. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy csak kezeletlen citrusfélék héját használjuk fel ételekbe, italokba. A kezelt héjakba ivódott gombaölőszerek, amelyek lehetnek: bifenil, orto-fenil-fenol, nátrium-orto-fenil-fenolát és tiabendazol,  komoly egészségkárosító hatással bírnak. Pontosabban: teljesen még nem is tisztázott, hogy mennyire. A tiabendazolnál kimutatták a vesekárosító hatást például, és arra is rájöttek, hogy a sokszor kombinálva alkalmazott szerek káros hatása összeadódik, itt pedig már felmerül a rákkeltő hatás is.
Szerencsére, ma már egyre több üzletben ki is írják a kezelt héjú citrusféléknél, hogy a héjuk emberi fogyasztásra alkalmatlan, de sajnos ez még mindig nem általános. Nem kezelt héjú citrom a bio, illetve, ami ugyan nem bio, de feltüntetik az elárusító helyen, hogy a háj kezeletlen.

Ha ilyet nem találunk, ám nekünk feltétlenül szükségünk lenne rá, még mindig ott vannak a különböző fűszercégek által forgalmazott tasakos citromhéjak, amelyek bár közel sem olyan aromásak, mint a friss, de biztosak lehetünk abban, hogy kezeletlen, mivel ezeket a gyártókat szigorúan ellenőrzik.

Fontos tudni, hogy az ilyen-olyan (melegvizes, almaecetes, stb.) lemosásokkal a lelkiismeretünket megnyugtathatjuk ugyan, hogy megtettük, amit tehettük, de az a helyzet, hogy ha a szer bizonyos százalékát el is távolítjuk, még mindig ott van, ami a héj mélyebb rétegébe, esetleg már a gyümölcshúsba ivódott bele.