Hirdetés

Frissítő élmény

2011-06-15 09:00:00

A nagy nyári melegben folyadékbevitelünket számos magas víztartalmú élelmiszer, pl. jégkásák, vizes jégkrémek fogyasztásával tehetjük még színesebbé. 

Vajon milyen ízek okozzák a legfrissítőbb élményt?

Kutatók egy vizsgálat keretében arra keresték a választ, hogy mely ízek okoznak a felfrissülést. A vizsgálati alanyoknak (160 fogyasztónak) különböző ízesítésű (barackos ill. mentolos), különféle állagú, hűsítő hatású és savasságú élelmiszermintát kínáltak, majd arra kérték őket, hogy osztályozzák azokat  frissítő hatásuk szerint. Ezzel egy időben érzékelésszakértők egy csoportja is kiértékelte ugyanezeknek a mintáknak a jellemzőit annak érdekében, hogy a kutatók megállapíthassák, mely jellemzőknek tulajdoníthatjuk a leginkább frissítő hatást. A fogyasztók többsége egyetértett abban, hogy a legédesebb minták voltak a legkevésbé frissítő hatásúak, míg legintezívebb frissítő hatása az erősen hűsítő/mentolos jellegű, igen savanyú és alacsony viszkozitású mintáknak volt.

A vizsgálatot végzők emellett a nyál-összetétel vizsgálatával és EEG-vel (elektro-enkefalográfiával) a frissítő hatás élettani jeleit is keresték. A frissítő élmény érzékszervi hátteréről szerzett ismeretek alapján kialakított recept szerint készített jégkását hasonlítottak össze vízzel valamint egy átlagos jégkásával. A frissítő hatásra optimalizált recept szerint készült jégkása (1) az elfogyasztást követően azonnal frissítő érzést váltott ki és (2) kedvező hatással volt az agy éberségére. A vizsgálat tapasztalatai alapján a jégkásák/sörbetek olyan kedvező összetevőit azonosítják, amelyekkel fokozható lesz e termékek frissítő hatása.