Hirdetés

Csipetnyi Andalúzia

2011-06-06 19:44:00

Nemrég beszámoltunk az Extenda - Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda által szervezett receptversenyről. A díjazottak jutalma egy autentikus főzőkurzus volt.

Az Extenda az eseményre két remek séfet hívott meg: Martin Goldmant és segítőjét, Luis Losát, és összeeresztette őket egy csapat tanulni vágyó gasztrománnal, pontosabban a receptverseny tizennégy díjazottjával.

Andalúzia Spanyolország és egyben Európa legdélibb csücske; kiterjedése nagyjából megegyezik hazánkéval. Egyszerre modern és európai, ugyanakkor féltve őrzi és ápolja hagyományait. A tartomány neve a középkori mór megszállók által létrehozott állam, al-Andalus nevéből származik. Andalúzia gasztronómiájának gyökerei az egykori arab uralom alatti konyhaművészetben rejlenek, amely kihatott egész Európa táplálkozási kultúrájára. Az új technológiai eljárások mellett új fűszerekkel, citrusfélékkel, édességekkel gazdagította a már meglévő elemeket. Más kultúrák is nyomot hagytak a tartomány konyháján: a rómaiak és a mediterrán népek öröksége a bor és az olajbogyó. Ezek mellett még fontos alapanyag a borecet, az első osztályú hústermékek, különösen a serrano és az ibér sonka, a tengeri halak, és a zöldségek, gyümölcsök.

A jó hangulatú eseményen Martín Goldman elsősorban arra oktatta a résztvevőket: a főzést illetően a siker titka ötven százalékban az, hogy az ember milyen érzelemmel áll a munkához; ha örömmel, jókedvvel, akkor a végeredmény nem lehet rossz. Azt is kiemelte, nem attól jó egy recept, hogy bonyolult; egy egyszerű ételnek is lehet "mélysége".

A programban a következő ételek szerepeltek:
1. Fokhagymás paprikás leves sherrys sonkaalaplével
2. Zöldségchips ropogós sonkával és salmorejoval
3. Paraszt tortilla extra szűz olívaolajjal és paradicsomsalátával
4. Tintahal olívabogyó kéregben narancsos aliolival
5. Tengeri durbincs tempura zöldségekkel
6. Tanyasi csirkerolád olívabogyóval töltve ajoblancoval
7. Pedro Ximenezzel töltött fánk borecet karamellel

A résztvevők megtanulták többek között, hogy a paraszt tortilla egyfajta tojáslepény. A következőképpen készül: előzőleg olívaolajban megsütjük a krumplit és a hagymát, majd egy serpenyőben kevés olajon átpirítjuk a többi darabolt zöldséget (cukkini, padlizsán, paprika, borsó - ezt persze nem kell darabolni). Hozzáadjuk a hagymás krumplit, átforrósítjuk, és ráöntjük a felvert tojásokat. Sütjük az egyik oldalát, majd egy tányér segítségével megfordítjuk, és a másik felét is átsütjük. Hogy ne ragadjon le, nem felejtünk el olívaolajat önteni alá.