Hirdetés

Cékla

2011-10-18 11:23:00

Elérkezett az igazság pillanata: tudták, hogy a cékla nyersen fogyasztva a legegészségesebb?

Talán a legfélreértettebb zöldségek egyike a cékla, amit sokan, csak savanyú lében eltett változatában ismernek. Gondosan megfőzve, majd édes ecetes lében áztatva tárolnak. Nagy kár, mivel így magas rost, vitamin, ásványi anyag tartalmának nagy részét elveszíti, illetve az a főzőlével együtt kiöntésre kerül. Ezért, kisdedeknek héjában, egészben süssük meg, mint a krumplit, így a legkisebb a veszteség.

A cékla az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat, ezáltal aktiválja a vörösvérsejtképzést. Ebben segít gazdag folsavtartalma is, ezért a várandós anyák is bátran fogyaszthatják. Magas rosttartalmának köszönhetően támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó és méregtelenítő hatású, különösen sárgarépával együtt fogyasztva kitűnő májtisztító.

A cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. Magas nitráttartalma miatt szív- és érrendszer-védő hatása van, és rendszeres fogyasztásával a magas vérnyomás is csökkenthető.

Kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacin és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a várandós anyukáknál, de hasznosak a haj, a körmök és az idegrendszer számára is.

Különösen ajánlott fogyasztása télen a megelőzés, tél végén a vitaminpótlás céljából. Fogyókúránál nyers állapotában a negatív kalóriás ételekhez soroljuk.