Hirdetés

Szezámmagliszt

2013-12-05 14:50:00

A jó minőségű liszthez szezámmagból vegyszermentesen, hidegen kisajtolják az olaját, majd a visszamaradt terméket finomra őrlik, így kapjuk a szezámlisztet.

A sima szezámmaggal összehasonlítva az így nyert szezámliszt beltartalmi értéke körülbelül 30 %-kal magasabb, így több rostot, ásványi anyagot, fehérjét és vitamint tartalmaz, másrészt az omega-6 zsírsav tartalma is alacsonyabb. Ráadásul a szezámlisztben jelenlévő sesamin nevű lignan jelenlétében az omega-6 segíti a gamma-linolénsavvá alakulását, ami hozzájárul a hám- és kötőszövet egészségéhez.

Fehérjetartalma és magas cinktartalma miatt fogyasztása javasolt vegetáriánusoknak is. A cink fontos nyomelem, számos fehérje alkotórésze, valamint sok enzimreakcióban vesz részt, elősegíti az immunrendszer működését és a szellemi teljesítőképességet is, valamint a bőr, a haj és a köröm egészségéhez is hozzájárul. Fontos szerepet játszik a sejtosztódásban és a sejtképződésben is. Magas a rosttartalma, ami kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését, ill. a jóllakottság érzését is kelti, ezért bármelyik fogyókúrának hasznos összetevője lehet.

A szezámliszt kiváló kalcium- és magnéziumforrás, ami fontos szerepet játszik az immunrendszer és az izomrendszer védelmében, hiánya ingerlékenységet és izomgörcsöket okozhat.

A maglisztekről összefoglalóan itt olvashat.