Hirdetés

Makadámdióliszt

2013-12-05 14:56:00

A makadámdió beltartalmi értékei is kiemelkedőek a csonthéjasok között. A makadámdió 60%-os arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat (ez a magas arány még az extra szűz olívaolajról sem mondható el), az ilyen zsírsavak pedig a legkoncentráltabb energiaforrását jelentik az emberi szervezetnek.

Magas a rosttartalma, gazdag fehérjében, valamint B1, B2, B5, B6 és E vitamintartalma is említésre méltó. Kiváló ásványianyag-forrást is jelent, kálium, foszfor, magnézium, kálcium és nátrium is található benne. A makadámdió a koleszterinszegény diófélék közé tartozik, így fogyasztása a legtöbb diétába bátran beilleszthető.

A jó minőségű makadámdióliszt készítésekor makadámdióból vegyszermentes hidegsajtolás útján kipréselik annak olajtartalmát, majd az így kapott szárazanyagot finom szemcsés állagúra őrlik. Az így kapott magliszt megőrzi a korábban felsorolt pozitív tulajdonságokat gazdag ízvilága mellett.

Szénhidráttartalma gyakorlatilag elhanyagolható. Felhasználásánál vegyük figyelembe intenzív ízét, amely már kisebb mennyiségben is kellemes mogyorós aromát biztosíthat süteményeinknek, édességeinknek.

A maglisztekről összefoglalóan itt olvashat.