Hirdetés

Kelbimbó

2013-11-12 13:33:00

A káposztafélék családjába tartozik, közvetlen rokona a fejes káposztának.

Tartalmaz A-, B1-, B2- és C- és K-vitamint, karotint, 5,4% szénhidrátot, 4,3-5,3% fehérjét, 13-16% szárazanyagot, 1,3% rostot, ásványi sókat (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm), íz- és zamatanyagokat. 193–203 J az energiaértéke.

Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatású, de összetevőinek köszönhetően más jótékony hatása is van.

Serkenti a májban azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek a méreganyagok kiválasztásáért felelnek, ennek köszönhetően a kelbimbó csökkenti a daganatos betegségek kockázatát is.

Magas rosttartalma letisztítja a bélfalra tapadt káros salakanyagokat.