Hirdetés

Szeder

2013-09-05 06:18:00

Az ember ősidők óta ismeri és fogyasztja.

Flavonoidtartalma és vitamintartalma védekezőképességünket erősíti, rostjai elősegítik az emésztést, antioxidáns vegyülete mérsékli a szabadgyökök káros hatását, így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Antociántartalma emellett javítja az emlékezőképességet és szabályozza a vérnyomást. Mint több bogyóstermésű gyümölcsnek, a szedernek is ismert baktériumölő és candida gomba növekedésgátló hatása, amit ásványi sói és gyümölcssavai is erősítenek.

Gyümölcsük, levelük tanninokban (csersavakban) igen gazdag, aminek összehúzó tulajdonsága révén a hajszálereket védi.
A szeder termése csökkenti a vércukorszintet, salaktalanít, és torokfájás, rekedtség esetén is segít. A gyümölcsből főzött lekvár enyhe hashajtóként alkalmazható.

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B6- illetve C-vitamin, folsav, riboflavin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, réz).

A málnánál nagyobb a szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma. Dúskál az antioxidáns flavonoidokban.

A szedernek nemcsak a gyümölcse, de levelei is gyógyhatásúak. A fekete szeder levele gyógynövény-alapanyag. A levélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják.
Öblögetéskor gyulladásgátló hatása érvényesül áldásosan szájnyálkahártya- és fogínygyulladás esetén, valamint használható aranyér elleni ülőfürdőhöz.

Ugyanakkor a tea vizelethajtó hatással is rendelkezik.

A szederről még itt olvashat oldalunkon.