Hirdetés

Táplálkozzunk egészségesen!

2013-07-03 09:21:00

Ön hogyan választ élelmiszert? Az íz, az alkalom, esetleg kényelmi szempontok alapján?

Sok embert csupán az étvágy azonnali kielégítése vezérel a döntésében. Ez egészségtelen, akár a várható életkort is lerövidítő táplálkozási szokások kialakulását eredményezheti. A táplálkozási ajánlások, itthon és a világ számos más országában egyaránt a „magas tápanyagtartalmú” ételek és italok fogyasztását javasolják a főbb élelmiszercsoportokból. Mit is jelent ez? A magas tápanyagtartalmú ételek energiatartalmukhoz viszonyítva jelentős arányban tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, így fedezik a szervezet összes tápanyagigényét, ugyanakkor nem vezetnek hízáshoz.

Tápanyagtartalom

Maga a „tápanyagtartalom” kifejezés leggyakrabban az elfogyasztott tápanyagok mikrogrammban vagy nemzetközi egységben (IU) kifejezett mennyiségét jelenti az összes energiabevitel arányában kifejezve. Az egészségügyi tanulmányokban a tápanyagtartalom gyakran a szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból származó energia százalékos megoszlására utal.

Olyan szélsőséges esetekben, mint például az éhínség, magas tápanyagtartalmúnak azok az élelmiszerek minősülnek, amelyek minden étrendi összetevőt tartalmaznak, és alkalmasak a túlélés biztosítására. Egy példa erre, hogy a kutatók meghatározása szerint a kisgyermekek számára ajánlott magas tápanyagtartalmú bébiétel tejfehérjét, mogyoróvajat, olajat és cukrot, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat kell, hogy tartalmazzon. Egy másik példa a rákmegelőzés szakirodalma, mely a vitaminokban, rostokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket minősíti nagy tápanyagtartalmúnak, míg a magas zsír- vagy cukortartalmú termékeket a tápanyagban szegény élelmiszerek közé sorolja.

A tápanyagtartalom meghatározásakor a tápanyagok grammban kifejezett mennyiségét osztják a (kilo)kalóriában vagy Joule-ban kifejezett teljes energiatartalommal. A magas tápanyagtartalmú anyagok általában nem nagy energiatartalmúak. A zöldségeket és gyümölcsöket például magas tápanyagtartalmú élelmiszereknek tekintik, míg a hozzáadott cukrot, telített zsírokat és alkoholt tartalmazó finomított termékek tápanyagban szegények.

A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).