Hirdetés

A mikrotápanyagok szerepe étrendünkben

2013-06-28 09:47:00

Sokan felteszik a kérdést: „Nem lennénk ugyanilyen egészségesek akkor, ha alacsony tápértékű étrenden élnénk, de mellette vitaminokat szednénk?

A vitamintabletták valóban fedezhetik a napjainkban már pontosan meghatározott vitamin- és ásványisó-igényünket. Így azonban lemondanánk a nemrégiben felfedezett számos természetes anyag (fitotápanyag) és a növényi élelmiszerekben található rostok jótékony hatásairól. Ezek a fitotápanyagok gyakran a növényi élelmiszerek természetes színéért és ízéért is felelősek. Széles körben végzett epidemiológiai tanulmányok mutatták ki, hogy a gyümölcsök és zöldségek napi legalább 5 alkalommal történő fogyasztása csökkenti számos étrenddel összefüggő betegség, például a rák és a szívbetegség kockázatát, és ez a védelem valószínűleg részben a fitotápanyagoknak köszönhető. A legtöbb vitamintabletta nem tartalmazza ezeket a természetes növényi anyagokat. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a betegségek elleni védelmet több ilyen fitotápanyag együttes hatása alakítja ki, és egy-egy fitotápanyag izolált állapotban sokkal kevésbé hasznos az ember számára, mintha elfogyasztaná a teljes élelmiszert, amelyben az megtalálható.

A fitotápanyagok valójában vegyületek óriási csoportját jelentik: még nem sikerült mindet azonosítani és osztályozni, de számuk akár a 80 000-et is elérheti. Nagyobb alcsoportjaik a karotinoidok, a fitoszterolok, a szaponinok, a glükozinolátok és a polifenolok. Ezek az anyagok a tapasztalatok szerint rendkívül érdekes rákmegelőző, anti-mikrobiális, antioxidáns, trombózisgátló és gyulladásgátló hatást fejtenek ki. A keményítőt nem tartalmazó zöldségek természetes formában több mikrotápanyagot tartalmaznak kalóriánként, mint bármilyen más élelmiszer. Egyéb növényi élelmiszerek, például a hüvelyesek, csonthéjas és bogyós gyümölcsök és magvak szintén tartalmaznak bizonyos mennyiséget ezekből a fitotápanyagokból, a kávéban, a kakaóban és teában pedig polifenol található. A magas tápanyagtartalmú, különösen a keményítőt nem tartalmazó növényi ételek egészségesek és laktatóak, ugyanakkor nem járnak nagy kalóriabevitellel. Ezenkívül az általános vélekedés szerint növelik a hosszú és egészséges élet esélyét.

A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).