Hirdetés

Mivel helyettesítsük a cukrot?

2013-06-04 13:00:00

Cukor helyett

 

Az emberek többségének hozzátartozik életéhez az édes ízek élvezete. Ugyanakkor bizonyított tény, hogy a cukor fogyasztása nem egészséges az emberi szervezetre. Ilyen esetben az ember elkezdi keresni a „kiskapukat”, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon…

Persze sokakat nem az egészségesebb életmódra való áttérés motivál a cukor elhagyásában, hanem egyéb indokok, például cukorbetegség vagy a súlyfeleslegtől való megszabadulás.

Emellett egyre inkább tért hódít a paleolit életmód, egyre többen próbálják ki. Ki pusztán a divat miatt, de a legtöbben egészségügyi okokból választják a paleolit étrendet. Az emberek zöme azonban szereti az édes ízt és nem szeretne lemondani a nassolásról, édességfogyasztásról. Mivel helyettesíthető a már többszörösen bizonyítottan egészségtelen cukor?

 

A szervezet számára az a legegészségesebb, ha a normál vércukorszint viszonylag állandó, 5-5.5 mmol/l vércukorszintre. Ennél alacsonyabb szint is veszélyes, un. hipoglikémia alakul ki; tartósan ennél magasabb szinten (cukorbetegség esetén) károsodnak az erek és a szövetek. Tehát, az emberi szervezet számára az a kedvező, ha táplálkozásunk során olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyek lassan felszívódva nem emelik meg hirtelen a vércukor szintjét. Ennek megfelelően olyan édesítőszerek fogyasztása ajánlott, amelyeknek a glikémiás indexe alacsony. Ez a glikémiás index (GI) mutatja meg egy élelmiszer vércukorszint emelő hatását. Az összehasonlítási alap a glükóz, mint leggyorsabb vércukorszint emelő, ennek GI értéke 100. minél kisebb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál lassabban szívódik fel és ezzel egyidőben elnyújtottabban, kevésbé emeli a vércukorszintet.

A kristálycukor, glükóz fogyasztása, túlzott fogyasztása sok egészségügyi probléma létrejöttéhez hozzájárul, úgy, mint például savasodás, csontritkulás kialakulása, fogszuvasodás, candida- és egyéb gomba fertőzések, cukorbetegség. És sajnos, a lista nem teljes, hiszen egyre több probléma hátterében egészségtelen táplálkozásunk áll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cukorhelyettesítők, vagyis az édesítőszerek olyan természetesen vagy mesterségesen előállított anyagok, amelyek édes íz biztosítanak az élelmiszereknek.

 

A felsorolásunk nem teljes, de igyekeztünk azon cukorhelyettesítőkről mindenképpen szót ejteni, amelyek reflektorfénybe kerültek az közelmúltban. A listában szereplő első négy elfogadott alapanyag a paleolit táplálkozásban.

1. Xilit, xylitol (nyírfacukor)


A nyírfacukor a legjobb cukorhelyettesítő, egy természetes édesítőszer, a cukrot 1:1-ben helyettesítheti, energiatartalma csupán 2,4 kcal/g. Kettejük glikémiás indexe között viszont nagy a különbség: a cukoré 60-80 között mozog, a nyírfacukoré mindössze 7.

További információk a nyírfacukorról itt olvashatók.

 

2. Stevia

A második legjobb választás a cukor helyettesítésére a stevia, vagy ahogy az őslakosok hívják „édes levél”.

A növény különböző formákban kapható: por, szirup, tabletta és levél.

További információk a steviáról itt olvashatók.

 

 

 

 

 

 

 

3. Eritrit

Az eritrit vagy eritritol egy természetes úton képződő cukoralkohol, mely gyümölcsökben is előfordul. Cukor erjesztésével állítják elő. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de szinte nem tartalmaz kalóriát.

További információk az eritritről itt olvashatók.

 

4. Kókuszcukor

5000 éve fogyasztja az emberiség. A feldolgozás jellege nem változott: a virágok édes nektárját alacsony hőfokon kristályosra párologtatják.

További információk a kókuszcukorról itt olvashatók.

 

5. Méz

A paleolit táplálkozásban csak kis mennyiségben fogyasztható.

Kalóriatartalma majdnem megegyezik a cukoréval, fogyasztása mégis egészségesebb, mivel rengeteg egyéb, a szervezet számára hasznos anyagot tartalmaz:

-         nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, alumínium, stb,

-         vitaminok: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok

-         a benne előforduló savak javítják az emésztést, fokozzák az étvágyat.

 

6. Agave szirup

Fő termőterülete Mexikó. Leginkább fruktózt tartalmaz és kis mennyiségben (kb. 8%) glükózt. Nincs kellemetlen mellékíze. A paleolit táplálkozásban nem elfogadott.

További információk az agave szirupról itt olvashatók.

 

7. Inulin

Az inulin a természetben előforduló poliszacharid (összetett cukor), ami sok növényben megtalálható (pl. az articsókában, csicsókában és a cirkória növény gyökerében is). Azok a növények, amelyek inulint raktároznak, általában nem tartalmaznak keményítőt.

Az emberi enzimek az inulinokat nem képesek lebontani, az inulin tehát emészthetetlen, vízben oldódó rostanyag, amely kedvezően befolyásolja a bél baktériumflóráját. Cukorhelyettesítőként használják.

Csak a vastagbél baktériumflórája kezdi bontani, az inulintartalmú élelmiszerek bélgázképződést, szelet, puffadást okozhatnak, ezért kevesen tolerálják.

Az inulin prebiotikum tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy olyan anyag, amely emészthetetlenségének következtében változatlan formában jut el a vastagbélig, ahol serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását vagyis kedvezően befolyásolni tudja a bél baktériumflóráját.

8. Szacharin

A szacharint 1879-ben állították elő, mint az első mesterséges édesítőszert.
Lényegesen, kb. 300-500-szor édesebb a cukornál, kicsit kesernyés mellékízű.

További információk a szacharinról itt olvashatók.

 

A mesterséges édesítőszerek erősen savasítanak, így nem ajánlott a fogyasztásuk. Helyettük inkább a természetes cukorhelyettesítőket ajánljuk.