Hirdetés

Gyerekkori bőrpanaszok és az ételintolerancia

2011-12-25 21:37:00

Ha bizonyos ételek elfogyasztása rendszeresen kellemetlen tüneteket okoz, érdemes szakemberhez fordulnunk.

Amikor a szülő kiütéseket fedez fel gyermeke testén, gyakran tüneti kezelésre kerül csak sor; ha ez hatástalan, következik a bőrgyógyászati, allergológiai vizsgálat, ám ez sem mutat eredményt. Előfordul, hogy csak a sokadik szakértőnél derül ki: a gyermek ételérzékenységben, azaz ételintoleranciában szenved.

Az érzékenység könnyen megállapítható egy csepp vérből is elvégezhető immunológiai tesztkészlet segítségével, amely azt is pontosan kimutatja, hogy a gyerek szervezete mely ételeket nem tolerálja. Innentől adott a feladat: ezeket az ételeket másokkal kell helyettesítenünk, és a tünetek gyorsan megszűnnek.

Az intolerancia számtalan élelmiszerre kialakulhat: például búzára, rozsra, tehéntejre, kukoricára, kakaóra. Az ételintolerancia teszt elvégzéséhez és a gyermek számára legmegfelelőbb étrend összeállításához vegyük figyelembe szakember tanácsait.

Fontos megjegyeznünk, hogy az ételintolerancia és az -allergia nem egymás szinonímái: előbbi tüneteit az emésztőrendszer okozza, utóbbiét az immunrendszer.