Hirdetés

Citrom

2011-12-02 09:06:00

Magas rosttartalmú C vitaminban gazdag gyümölcs, mely hosszú ideje ismert táplálékunk.

Jelentős felfedezés volt az 1600 –as évek elején (James Lind hajósebész), hogy a skorbut a citrommal gyógyítható. De alkalmazták még, a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Meghűléses betegségeknél izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, csecsemőknél a csuklás elállítására is ajánlották. A citromban található citromsav, természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, mintegy szabályozza azt. A feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, kivételes újjáépítő tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni.

A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Bioflavon tartalma regenerálja is a véredényeket. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot.

A citromlé elpusztítja a baktériumokat, immunrendszer erősítő hatása miatt szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene. A bőr elsőrendű fiatalítója és regenerálója, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat.

Viszonylag nagy, és optimális mennyiségben tartalmazza a kalciumot, foszfort, így a szervezet a lehető legjobban tudja hasznosítani. Ezen túlmenően a magas C-vitamin és szerves sav mennyiség megkönnyíti mind a citromban, mind pedig az egyéb táplálékkal bevitt kalcium beépülését. Az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ám ennek ellenére lúgos, nem pedig savas jellegű! A szervezetben a citromban található szerves savak ásványi anyagokkal, elsősorban nátriummal alkotnak vegyületet, ezáltal lúgos közeget teremtenek, azaz a savasodás ellenében hatnak.