Hirdetés

Savanyú káposzta

2011-12-01 14:08:00

A savanyú káposztát már az ókori Rómában ismerték, de készítésének módja feledésbe merült, és Kínából a mongolok hozták el ismét Európába. Ma lényegében mindenütt savanyítanak káposztát, ahol ez a növény megterem.

Ma lényegében mindenütt savanyítanak káposztát, ahol ez a növény megterem. Az erjesztéssel tartósított fehér káposzta, a közép- és kelet-európai konyhák kedvelt alapanyaga. A vékony csíkokra metélt, vagy egészben hagyott káposztát sóval rétegezve, vagy sós vízzel leöntve, különféle fűszerekkel és ízesítőkkel (egész borssal, tormával, kaporral stb.) együtt lefedett hordóban vagy kádban legalább egy hónapig erjesztik. A savanyú káposzta főleg az őszi és téli időszak fontos C-vitamin forrása, amely a savanyítás ellenére is megmarad.  Főleg húsos ételek elkészítéséhez használják fel.

Glutamin-, illetve a nélkülözetlen aminosav-tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is hozzájárul. A nyers savanyú káposzta több tejsavbaktériumot tartalmaz, mint a joghurt. Amellett, hogy tele van a legkülönfélébb vitaminokkal, magas rosttartalma segít a méregtelenítésben, a belek tisztításában, és jó társ lehet a fogyókúrában, a szervezet méregtelenítésében is.
Hatásosan szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a koleszterinszintet is. A savanyú káposzta erjesztése során olyan, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a bélflórára, megakadályozva ezzel a káros mikrobák megtelepedését.