Hirdetés

Lencse

2011-11-29 18:03:00

A lencse valójában az emberiség egyik legősibb és legértékesebb étele.

Sokáig volt a szegényember étke, ezért magasabb körökben idegenkedés övezte, pedig magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű, tápláló és jól emészthető zöldségünk. Szokatlanul magas a fehérjetartalma, és az aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában, tartalmazza. Emellett kedvező, hogy tápanyagait jól emészthető, az aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában, hordozza. Lényegében tartalmazza valamennyi fontos aminosavunkat, köztük az ember számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is, amelyeket szervezetünk nem tud önállóan előállítani. A koleszterin tartalma emellett elenyésző. Főleg a növényi koszton élő ázsiai népek körében nagy megbecsülésnek örvend. A tartósan vegetáriánus életmódot folytatóknak biztos fehérje forrás.
A kiemelkedő magas A-vitamin-tartalma, kedvez a szemnek, jelentős továbbá a B1-vitamin (tiamin) tartalma is, emellett fontos folsav forrásunk is.
Az ásványi anyagok közül káliumban, vasban, és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cinkben gazdag.
Sok legenda fűződik a lencséhez, ezért fogyasztjuk az újév első napján, mint a meggazdagodás jelképét. Alakja a pénzhez hasonló lapos, kerek, és sok van belőle.
Már az egyiptomi kultúrában is fellelhető, ahol a halottak mellé lencsét is tettek útravalónak, hogy kifejezzék gyászukat az elhunyt iránt, de további jólétet kívántak neki.