Hirdetés

Diétamustra

2011-11-14 09:00:00

Hogy hogyan szabaduljunk meg a felesleges kilóktól, arra ma már rengeteg módszer létezik. Lássuk a legnépszerűbb diétákat - szakmai szemmel!

Atkins diéta

Radikális, 4 fázisú diéta.

Az 1. szakaszban (2 hét) a következők megengedettek:

• fehérje: baromfi, hal, kagyló, tojás, vörös húsok

• zsír: vaj, majonéz, tejszín, tejföl, olívaolaj, napraforgó vagy más növényi olaj

• Napi 20 gramm szénhidrát: zöldsaláta, zöldségek

Amit nem szabad:

• gyümölcs, kenyér, tészta, gabona, keményítő tartalmú zöldségek (krumpli, kukorica)

• tej, joghurt, túró;

• olajos magvak (dió, mogyoró stb.);

• kávé, tea és egyéb koffein tartalmú italok

2. szakasz: 5 gramm-al (kb. 1 e.k./nap) több szénhidrát megengedett, főleg hüvelyeskből, keményítő tartalmú krumpliból és kukoricából

3 szakasz: 10 g-al növelhető a szénhidrát, alacsony GI ételekből

4 szakasz: élethosszig tartó, max. 70-120 g szénhidrát/nap. A rendszeres folyadékfogyasztás fontos eleme. Szénhidráttartalma egy életen át messze elmarad az ajánlottaktól, jóval magasabb fehérje és zsírtartalma veszélyes és káros a máj, vese, szív és érrendszer működésére nézve.


 

Zone diéta

A diéta célja, hogy tápanyagarányival olyan zsírégetési-zóna tartományba hangolja át és tartsa a szervezet anyagcseréjét, ami hosszútávon eredményez zsírégetést, azonban egyik tápanyagot sem nélkülözi radikálisan. A napi 5x-i étkezés, azonos időpontokban, fontos alapelem. 30% fehérjét, 30% zsírt és 40% szénhidrátot tartalmaz, tehát a fehérje mennyisége magasabb a szénhidrát hátrányára. Azonban nem mindegy miből mit. 

Szénhidrátok: javasoltak az alacsony GI-űek, ilyen a legtöbb zöldség és gyümölcs, kivéve a répa-, borsó- és gabonafélék, tésztafélék, kenyér, rizs, ezek kerülendőek.

Fehérje: a legsoványabb források, bőr nélküli csirke, hal, sovány vörös hús, pulyka, szójatermékek, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, tojásfehérje.

Zsírok esetében javasolt: olívaolaj, avokádó, kukoricaolaj, mandula, mogyoró, tengeri halak olaja.

Kerülendő: sertészsír, vaj, margarin, szójaolaj.


 

Ornish diéta

Ez az eredetileg  szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek készült étrend, magas rost- és alacsony 
zsírtartalmú ételeken, étrenden alapszik, mely hosszú távon a bontja le súlyfelesleget. Mivel a zsírszegény 
étrendet testmozgással ötvözi, a szervezet saját zsírégető mechanizmusait serkenti. Az Ornish-diéta szerint 
korlátlan mennyiségben ehetünk babot és más hüvelyeseket, bármilyen gyümölcsöt, gabonaféléket és 
zöldségeket. Kisebb mennyiségben fogyaszthatunk sovány tejtermékeket, tojásfehérjét. Kerülnünk kell viszont 
mindenféle húst, olajat, zsiradékot, avokádót, cukrot, alkoholt. Hosszútávon zsiradéktartalma alapján nem 
célravezető, hiszen számos élettani, hormonális, és idegrendszeri mechanizmus alaptápanyaga a zsiradék. A 
tejtermékek mellőzésével kalciumtartalma is alacsony. Ornish javasolja, hogy naponta minimum 30 perc 
mozgással egészítsük ki a diétát, továbbá tanuljunk meg valamilyen stresszkezelő technikát: jógát vagy 
meditációt

Ez az eredetileg szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek készült étrend, magas rost- és alacsony zsírtartalmú ételeken, étrenden alapszik, mely hosszú távon a bontja le súlyfelesleget. Mivel a zsírszegény étrendet testmozgással ötvözi, a szervezet saját zsírégető mechanizmusait serkenti. Az Ornish-diéta szerint korlátlan mennyiségben ehetünk babot és más hüvelyeseket, bármilyen gyümölcsöt, gabonaféléket és zöldségeket. Kisebb mennyiségben fogyaszthatunk sovány tejtermékeket, tojásfehérjét. Kerülnünk kell viszont mindenféle húst, olajat, zsiradékot, avokádót, cukrot, alkoholt. Hosszútávon zsiradéktartalma alapján nem célravezető, hiszen számos élettani, hormonális, és idegrendszeri mechanizmus alaptápanyaga a zsiradék. A tejtermékek mellőzésével kalciumtartalma is alacsony. Ornish javasolja, hogy naponta minimum 30 perc mozgással egészítsük ki a diétát, továbbá tanuljunk meg valamilyen stresszkezelő technikát: jógát vagy meditációt.


 

DASH diéta

Dietary Approaches to Stop Hypertension, azaz vérnyomáscsökkentő étrend szerint naponta legalább négy alkalommal szükséges nyers gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanunk, valamint kétszer-háromszor sovány tejterméket. Az étrend fontos részét képezik a különféle olajos magvak, a teljes őrlésű gabona, a hüvelyes növények, a hal és a baromfi. A diéta során kerülni kell a zsíros húsok, húskészítmények, feldolgozott ételek, konzervek fogyasztását, illetve a hozzáadott cukrot tartalmazó étel-, és italféleségeket, nagy cukortartalmú üdítőitalokat. A DASH étrend gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, valamint jelentős mennyiségű fehérjét és rostot tartalmaz. A témában végzett kutatások azt állítják, hogy már egy kb. kéthetes étrend után csökken a vérnyomás, hosszútávon pedig zsírból történő testsúlyvesztés is elérhető vele.


 

Mediterrán diéta

Mediterrán diétának vagy inkább életmódnak is nevezhetnék, a következő szempontok az alappillérei: teljes őrlésű és durum tészta és kenyérfélék, jelentős mennyiségű nyers zöldség és gyümölcs, nagy mennyiségű paradicsom, legfőképp salátaként; hal, olívaolaj, hüvelyesek, jó minőségű vörösbor, és természetesen az életigenlő habitus.

 

 

 

A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont.