Hirdetés

Aszalt gyümölcsök

2011-11-12 09:25:00

Az aszalt gyümölcs a nyár íze, télen. Az aszalás, vagyis dehidrálás, a tartósítás legősibb, természetes módja.

A szárítás során a gyümölcs víztartalma 20%-ra csökken. A szárított élelmiszerek kémiai anyagok, konzerválószerek hozzáadása nélkül hosszú ideig megőrzik tápértéküket, ízüket. Az aszalt gyümölcsök a legjobb rostforrások közé tartoznak. Sajnos a C-vitamin tartalom az aszalás során, a gyümölcs víztartalmával együtt eltűnik, de a béta-karotin és az ásványi anyag tartalom maradéktalanul megmarad.

Az aszalt gyümölcsök tehát csak vitaminkészletükben térnek el a frisstől, viszont még így sem helyettesítik friss társaikat a téli időszakban sem. Jelentős rost- és vastartalmuk miatt azonban, kis mennyiségben fogyasztva színesebbé, ízesebbé teszik téli táplálkozásunkat.

Aszalt szilva

Értékes kálium és vasforrás, B6-vitamint és béta karotint tartalmaz. Az aszalt szilva nagy élelmi rosttartalma miatt tisztítja a beleket, hatékonyabbá teszi az emésztést. Hátránya, hogy a bekoncentrálódott cukor miatt nagy energia tartalmú, ezért csak napi 2-3 szem fogyasztása ajánlott.

Aszalt sárgabarack

A sárgabarack is tartalmaz béta-karotint, vasat, rengeteg rostot, mindemellett igen értékes káliumforrás. A benne található béta-karotin antioxidáns hatású, mely nagy szerepet játszik az öregedési folyamatok lassításában, a szívbetegségek és a rák megelőzésében is. Kár, hogy az E220 elnevezésű kén-dioxiddal kezelik a gyümölcsöt, hogy a csodás, élénksárga színe megmaradjon. Ettől, bőséges folyóvizes lemosással szabadulhatunk meg.

Füge

Ez a mediterrán országokban termesztett egzotikus gyümölcs koncentrált állapotban tartalmazza értékes tápanyagait. Kiváló kálium-, vas-, kalcium- és magnéziumforrás. Gazdag oldható élelmi rostokban, amelyek csökkentik a vér koleszterinszintjét, oldhatatlan rostjai pedig tisztítják a beleket, élénkítik a bélműködést, székletlazító hatásúak.

Mazsola

A többi szárított gyümölcshöz hasonlóan a mazsolában koncentrálódott magas cukortartalomnak köszönhetően nagy energiatartalommal bír, ezért kis mennyiség fogyasztása javasolt. Nagyon jó káliumforrásnak számít, és vasat is tartalmaz.