Hirdetés

Ásványok a szervezetünkben: nátrium és klorid - avagy a só

2011-11-03 09:00:00

A só ízesít és tatósít. Szeretjük, de vigyáznunk is kell vele, hiszen a túl sok só egészségtelen.

 

Só, vagy nátrium-klorid.
A só vagy nátrium-klorid mindössze 40%-a áll nátriumból. A feldolgozott élelmiszerekhez, mint a sajt, kolbász,
kenyér, sós rágcsálnivalók és konzervek, tartósítási és ízesítési okokból adják.
A túlzott só bevitel megemeli a vérnyomást, illetve a szív és érrendszeri betegségek egyik rizikófaktora.
A sós íz iránti érzékenységet gyerekkorunktól kezdve tanuljuk, így életünk során bármikor áthangolhatjuk
ízlésünket a kevésbé sós íz megkedvelésére.
Nátrium:
A nátrium kis mennyiségben nélkülözhetetlen az étrendünkből a klór és káliumáramláshoz és
idegimpulzusokhoz. Természetesen megtalálható számtalan ételben, mint a cereáliák, tej, zeller, hús, egyes
halak.

A só vagy nátrium-klorid mindössze 40%-a áll nátriumból. A feldolgozott élelmiszerekhez, mint a sajt, kolbász, kenyér, sós rágcsálnivalók és konzervek, tartósítási és ízesítési okokból adják. A túlzott sóbevitel megemeli a vérnyomást, illetve a szív és érrendszeri betegségek egyik rizikófaktora. A sós íz iránti érzékenységet gyerekkorunktól kezdve tanuljuk, így életünk során bármikor áthangolhatjuk ízlésünket a kevésbé sós íz megkedvelésére.

Nátrium:

A nátrium kis mennyiségben nélkülözhetetlen az étrendünkből a klór és kálium-áramláshoz és idegimpulzusokhoz. Természetesen megtalálható számtalan ételben, mint a cereáliák, tej, zeller, hús, egyes halak.

Klorid

A nátriummal és a káliummal együtt a szervezet folyadékegyensúlyához szükséges, az emésztőnedvek alapvető része.

Tudta-e?

Milyen forrásokból kerül szervezetünkbe nátrium?

- 5%-ot a főzés során adunk az ételhez,

- 6%-ot utólag az asztali sózásnál használunk,

- 12%-ot az alapanyagok természetes nátriumtartalmával,

- 77% az olyan élelmiszerekkel, mint a kenyér, a húsok, húsfélék és a sajtok.

 

Konyhai tippek:

 Sokszor előfordul, hogy az élelmiszereken szereplő szám a nátrium mennyiségére vonatkozik, de a

végleges sómennyiséget ennek 2.5-el történő felszorzásával kapjuk meg.

 Vigyázat! Az olyan ételek, amelyeken feltüntetik, hogy ’light-nátrium’, vagy ’csökkentett

nátriumtartalmú’, még mindig jelentős mennyiségű sót tartalmazhatnak, más ásványokkal (pl.

káliummal) dúsítva.

 Ellenőrizzük a címkén szereplő só és nátrium mennyiségeket.

 Csökkentsük a receptekben megadott só mennyiségét, amikor csak lehetséges.

 Használjunk az ételek, élelmiszerek ízesítésére, aromák fokozására gyógynövényeket, fűszereket.

 Ellenőrizzük a konzerv ételek sótartalmát.

 Amikor csak tudunk, használjunk friss gyümölcsöt, zöldséget.

 Konzervek helyett törekedjünk a friss húsok, baromfi és hal használatára.