Hirdetés

Zeller

2011-10-21 09:37:00

A negatív kalóriás ételek között is kiemelkedő szerepet tölt be a zeller. Magas rosttartalma révén nyers állapotban teltségérzetet ad, és fokozottan érvényesül vízhajtó hatása.

A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényi hormonok és az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása lehet az idegrendszer szabályozására, nyugtatására, de az ételek ízesítésén kívül a tápcsatorna egyensúlyát is helyreállítja.
A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyersen fogyasztják. A növény gumóját és leveleit is használjuk, magas B12- és B-vitamin komplex forrásként. Rendszeres fogyasztása segít a sav-bázis egyensúly beállításban és a testsúly csökkentésében.