Hirdetés

Szilva

2011-10-19 09:28:00

Ki gondolta volna, hogy éppen a szilva az új szuperétel? 

Amint arra tudósok rávilágítottak, egy szem szilva legalább annyi antioxidánst és vitamint tartalmaz, mint egy marék áfonya. Ha a csontjainkat erősítő élelmiszerekre gondolunk, nemigen jut eszünkbe a szilva. Amerikai táplálkozási kutatók szerint a szilva tojásdad termése a legeslegjobb gyümölcs a csontrendszer számára. Állatkísérletekben nemcsak megakadályozta, de vissza is fordította a csontritkulást. A változó koron túli nőknél kapott első eredmények arra utalnak, hogy az embernél nem kevésbé hatásos a szilva. De mi teszi olyan különlegessé ezt a gyümölcsöt? Az, hogy rengeteg hasznos antioxidánst és rendkívül sok bórt, káliumot meg K-vitamint tartalmaz, mindezek pedig fontosak a csontok egészségének megőrzéséhez is.

Napi két-három szilva elfogyasztása már sokat jelentene az egészségesebb szervezet eléréséhez vezető úton. A szilva héja magas antioxidáns tartalmú, húsa kalóriaszegény. A szilvában található fitotápanyagok meggátolják a rákos sejtek növekedését.

A szilva csökkenti a csontokban a ritkulás és a roncsolódás mértékét, így a csontképződés kerül túlsúlyba. Nem mellesleg pedig olcsó gyümölcs. Sokoldalúan felhasználható, kitűnő alapanyag frissen és aszalva is.  A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát előnyösen befolyásolja azoknál, akik sok fehérjét és keményítőt fogyasztanak. Vitamintartalma nem magas, de a benne lévők szinte maradéktalanul felszívódnak. Kevesen tudják, hogy a szilva gyógyít is, az egyik legjobb vértisztító. Frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A kálium és a szerves nátrium egymásra hatása szabályozza a szervezet vízháztartását. Ezeket a tulajdonságokat szerencsére az aszalt szilva is megőrzi, ezért télen, nyáron fogyasztható.