Hirdetés

Mit egyen a baba? - IV. rész

2011-09-22 14:24:00

Amikor már majdnem nagyok: 12-36 hónap.

Egy és három éves kor között az egykor kicsi babánk óriási változáson megy keresztül: átlép a csecsemőkorból a gyermekkorba. A csecsemőkorra jellemző intenzív növekedés és gyarapodás üteme az első születésnap után veszít lendületéből, ám ez nem azt jelenti, hogy az étkezés kevésbé lenne fontos. Ellenkezőleg: ez az életszakasz azért nagyon fontos, mert most alakítja ki gyermekünk a későbbi étkezési szokásait. Tehát amit és ahogyan eszik a pici egytől három éves koráig, az kihat az egész életére.

Az első év végére a gyermekek étrendje alapanyagaiban egészen hasonlóvá válik a felnőttekéhez, csak az ételkészítés módja és a fűszerezés más. Ez azonban nem akadálya, hogy a család azonos ételt fogyasszon, nem kell mást tenni, mint a fűszerezés előtt kivenni a baba számára egy adagot, vagy a kész ételt csak utólag, a fogyasztás előtt fűszerezzük meg magunknak. Így biztosítható az, hogy a gyermek látványban azonosat fogyasztva, mégis az ő szükségleteinek megfelelő ételt kapja.

Néhány dologra azonban még ekkor is oda kell figyelni: amíg gyerekünk nem eszik teljesen koordináltan, addig kerüljük az egész diót, mogyorót vagy például a cukorkákat a félrenyelés veszélye miatt. Egyelőre ne adjunk neki nyers tojást, húst vagy halat tartalmazó ételt sem, ahogy várjunk a csípős, erősen fűszerezett és a zsíros ételekkel is. Ebben az életkorban még ajánlott az 1-3 éves korú gyerekeknek szóló bébiételeket adni babánknak, mivel ezek változatos ízeket biztosítanak, de a kicsi életkori igényeinek megfelelő összetételben és elkészítési móddal.

Ebben a korszakban olyan húsos levesek fogyasztása ajánlott, amelyek egy adagban biztosítják a tápanyagokat, miközben kellemes ízükkel, fűszerezettségükkel és összetételükkel jóllakottság-érzetet biztosítanak. Ezek jellemzően a ragulevesek, az enyhe fűszerezésű gulyásleves vagy a húslevesek, amelyek zöldséget, húst és levesbetétet is tartalmaznak. A hús nélkül készülő, híg levesek nem alkalmasak arra, hogy megfelelő tápanyaggal lássák el a pici szervezetét, alacsony telítő-értékük pedig nem biztosítja kellően hosszú ideig a jóllakottság-érzetet.

Ebben a korszakban az étkezés passzivitása aktivitássá alakul át. Ekkor már alig kell etetni a kicsit, mert a falatokat maga teszi a szájába, a poharat is egyre ügyesebben felveszi és leteszi, illetve a kanállal is jobban bánik. Fontos, hogy mindig támogassuk ezeket az önállósodási törekvéseket.

A helyes étkezési szokásokat ideális esetben már megalapoztuk az első életév során, de ez alatt a két év alatt lesznek szinte annyira véglegesek, amit felnőtt korban csak minimálisan lehet megváltoztatni. Fokozottan figyeljünk tehát arra, hogy rendszeresítsünk a közel azonos időben történő, napi ötszöri étkezést és amikor csak lehet, biztosítsuk az étkezés nyugodt körülményeit. Érdemes arra is figyelni, hogy a pici lassan elkezdje használni az evőeszközöket, és hogy minél többször étkezzen együtt a család.

Mikortól adhatok tehéntejet?

Egy éves kor felett napi fél liter, gyermekek számára készített tejalapú ital elfogyasztása javasolt. Azonban a szokványos tehéntej sok szempontból továbbra sem felel még meg az

1-3 éves szervezetnek, mivel nagyon megterheli a gyermek veséjét és gyomrát. Ezért a natúr tehéntejet, vagy más kérődző állat tejét minél később vezessük be az étrendbe: 1 éves kornál semmiképp sem hamarabb, de a legújabb szakmai ajánlások szerint érdemes vele várni a pici 3. születésnapjáig. Helyette adhatunk például junior gyerekitalt vagy tápszert.

 

Tehéntej

Tápszer vagy junior gyerekital

Fehérje

Túl sok fehérjét tartalmaz, amely a baba számára nehezen emészthető. Lassan ürül ki a gyomorból és megterheli a veséket.

A baba életkorának megfelelően kialakított, könnyen emészthető és felszívódó fehérjetartalommal rendelkezik.

Zsír

Kizárólag állati eredetű, kevésbé értékes összetételű zsírt tartalmaz.

Egészséges, növényi eredetű zsírtartalom, amely esszenciális zsírsavakban gazdag.

Vas

Igen kevés, rosszul felszívódó vasat tartalmaz.

Az életkornak megfelelő mennyiségű és minőségű vassal dúsított.

Kalcium és foszfor

Termékenként változó mennyiségű kalcium- és foszfortartalom jellemzi.

Az állandó, optimális kalcium-foszfor arányával elősegíti a megfelelő csontosodást és fogzást.

Vitaminok

A vitamintartalom nem fedezi a korosztály igényeit: A-, C-, D-, K- és E-vitaminból.

Az életkori igényeknek megfelelő vitaminmennyiség és arány jellemzi, és emelt mennyiségű C-vitamint tartalmaz az immunrendszer erősítése érdekében.

A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).