Hirdetés

Tízórait a gyereknek!

2011-09-01 16:54:00

Az iskola kezdetével újra előtérbe kerül a dilemma a tízórai körül.

Az illetékes szülő – jobbára az anya – próbálja összehangolni a kor követelményeit csemetéi ízlésével. Eleinte még nagy lendülettel akar újítani, hogy ne a sonkás zsemle maradjon csak, mint végső konklúzió. De aztán kiderül, hogy a gyerek nem eszi meg a rozskenyeret, a gyümölcsöt jobb esetben odaadja valakinek, és nem a kukába dobja.

A jó tízórai ismérvei a következők: egészséges, rendszeres, változatos és finom. Szakemberek szerint gyermekkorban az ízlés még viszonylag könnyen formálható – bár ezt sok szülő tudja cáfolni -, ezért érdemes próbálkozni újabb alapanyagokkal, tejtermékekkel, pékáruval, zöldségekkel. A szokásos zsemle helyett például bevethetjük a tortillát, a pitát, a magos-rozsos kiflit; a felvágott helyett, mellett tehetünk bele avokádó- vagy csicseriborsó-krémet, túrókrémet különböző ízesítéssel. Készíthetünk házi májpástétomot: a lesütött májat összeturmixoljuk némi vajjal, fokhagymával, hagymával, mustárral, különböző fűszerekkel – így biztosak lehetünk abban, hogy az ezzel készített szendvics nem tartalmaz egészségtelen adalékanyagokat. Csipszek, csokik, cukrok helyett tegyünk a gyerek uzsonnásdobozába hasábokra vágott sárgarépát, karalábét, szőlőt; az alma is biztosabban elfogy, ha darabokra vágjuk, és hogy ne barnuljon meg, csepegtessük le egy kis citromlével.

Ne felejtsünk el megfelelő mennyiségű folyadékról gondoskodni a gyermek számára, elsősorban víz, ásványvíz, vagy gyümölcs- illetve zöldséglé formájában. A cukros üdítőket lehetőség szerint kerüljük.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlása szerint a gyerekek táplálkozása többek között akkor optimális, ha minden nap levest is tartalmazó meleg ebédet kapnak, ha az egyes étkezések a növényi mellett állati eredetű fehérjét is tartalmaznak, ha hetente legalább egyszer szerepel hal a menüben. Fontos, hogy fogyasszanak teljes őrlésű pékárut, gabonapelyhet a gyerekek; az ételeket ne sózzuk túlzottan, annál inkább használjunk viszont friss (vagy szárított) zöld fűszereket.