Hirdetés

Mi az az NNR?

2011-08-26 10:28:00

A múltban az élelmiszerek tápanyagtartalmát az energia és a különböző tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya alapján számszerűsítették.

A Naturally Nutrient Rich (NNR), azaz „természetes tápanyag-gazdagság” pontszám 14 tápanyag átlagos napi százalékos arányát fejezi ki egy adott élelmiszer 2000 kcal-nyi energiatartalmú mennyiségében. Ennek alapján határozható meg az egyes csoportokba tartozó élelmiszerek tápanyagtartalma. Az NNR pontszám használatával megállapíthatjuk és kiválaszthatjuk a magas tápanyagtartalmú élelmiszereket, ugyanakkor lehetőségünk van némi rugalmasságra a „szabadon felhasználható” kalóriák tekintetében. Ez a megközelítés tükröződik az élelmiszerek címkézésén, a táplálkozási ajánlásokban és a fogyasztók tájékoztatására kapcsán is.

A természetes tápanyagban gazdag élelmiszerekre vonatkozó számításokban használt 14 legfontosabb tápanyag és a Magyarországon egy egészséges felnőtt számára ajánlott maximális napi bevitel:

Fehérje: 70 g

A-vitamin: 1 mg

C-vitamin: 90 mg

Kalcium: 1000 mg

Vas: 15 mg

Cink: 10 mg

Folsav: 400 μg

Thiamin: 1,1 mg

Riboflavin: 1,6 mg

B12-vitamin: 2,0 μg

D-vitamin: 6 μg

E-vitamin: 15 mg

Egyszeresen telítetlen zsírsavak: 20 g

Kálium: 3500 mg

Az NNR pontszám 14 összetevőjét az egészséges étrend meghatározására irányuló múltbeli kutatások alapján választották ki. Például, öt fontos tápanyag (fehérje, kalcium, vas, A-vitamin és C-vitamin) kiválasztása azon alapult, hogy a legnagyobb valószínűséggel ezek az elemek hiányoznak az alacsony jövedelmű nők étrendjéből a folsavval, B6-vitaminnal és cinkkel együtt. Az egészség szempontjából fontos további tápanyagok az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute) meghatározása szerint a rost, a karotin, a magnézium és az E-vitamin; a FAO pedig egy ennél bővebb listát is közzétett. Az NNR pontszám egy tápanyag-kalória arányszáma. Az eredeti NNR indexben az alábbi 14 tápanyag szerepelt: fehérje, kalcium, vas, A-vitamin, C-vitamin, thiamin, riboflavin B12-vitamin, folsav, D-vitamin, E-vitamin, egyszeresen telítetlen zsírok, kálium és cink. Az NNR pontszám frissített változata már tartalmazza a rostot és a B5-vitamint (pantoténsavat) is, így ezzel a tápanyagok száma 16-ra emelkedett. A napi beviteli arányokat 2000 kcal-nyi élelmiszerre vetítve állapították meg. 

A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).