Hirdetés

Meggy

2011-06-30 08:00:00

Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották. A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.

A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ez által a visszérbetegségek elkerülését.

Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink).

Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiségű nyers meggy fogyasztása esetén tapasztalhatjuk. Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamint és szerves savat tartalmaz. Vérszegénység ellen is kiváló.

Vértisztító hatású. Szívizom erősítő és ritmusszabályozó hatása van, a benne előforduló ásványi anyagok kedvező összetételénél fogva. Serkenti a májműködést is. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. A meggymagban található B17 vitamin hatása, a daganatos betegségek megelőzésében érvényesül. A meggy levele gyulladásgátló hatású, és jó a hasi puffadás ellen is.