Hirdetés

Édes évek? – a cukorbetegség és kezelése

2011-02-24 00:00:00

A becslések szerint napjainkban 246 millió cukorbeteg felnőtt él a világban. Ez a szám 2030-re elérheti a 366 milliót. 

A 2-es típusú cukorbetegség (Type 2 diabetes, T2D) az elhízás, különösen a hasi (ún. viszcerális) tájék elzsírosodásának gyakori velejárója.

A diabéteszről

 

A diabétesz szó jelentése „nagy mennyiségű vizelet”. Egyes cukorbetegek akár napi 10 liter vizeletet is kiválaszthatnak. Ennek oka, hogy a fölösleges cukormennyiség a vérből a vizeletbe kerül, és magával vonja ozmózis útján a vizet és a sót a vérből.

A 2-es típusú cukorbetegség világszerte tapasztalható terjedése feltehetően az elhízás egyre gyakoribbá válásával áll kapcsolatban. Napjainkban 1,1 milliárdnál is többre becsülik a túlsúlyos emberek számát, akik közül mintegy 320 millió elhízott. A diabetes mellitus 2-es típusa az anyagcserét érintő, a szervezet inzulin-felhasználási zavara miatt fellépő, a vércukorszint megemelkedésével járó megbetegedés. Kórélettani szempontból a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása összetett, több különböző tényezőtől függő folyamat. Az elhízás, a mozgásszegény életmód, az öregedés vagy genetikai okok egyaránt állhatnak az inzulinérzékenység csökkenése (az ún. inzulin rezisztencia), illetve az ennek következtében kialakuló vércukorszint-szabályozási zavar hátterében.

 

A betegség leggyakoribb tünetei: fokozott szomjúság és gyakori vizelés, éhség, súlyvesztés, fáradtság és homályos látás. De a magas vércukorszint olyan komoly, életre szóló komplikációkhoz is vezethet, mint a vakság, a memóriazavar, a vesebetegség, szívbetegség, az idegrendszer károsodása és végtag amputáció, de gyakori okozója a szívinfarktusnak vagy az agyvérzésnek is.

 

A diabétesz típusai

 

1-es típusú diabétesz: korábban gyermek-/fiatalkori diabétesz néven volt ismert, jellemzően gyerekkorban (esetleg fiatal felnőttkorban) alakul ki. A betegség hátterében feltételezhetően elsősorban genetikai hajlam és vírusos megbetegedésekkel szembeni fokozott fogékonyság áll. 1-es típusú diabétesz esetén az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigyben található, az inzulintermelésért felelős Langerhans sejteket, ami teljes inzulin-hiányhoz vezet. A magas vércukorszint következtében a vizelet mennyisége megnő, súlyos esetben a nem megfelelő májműködés következtében a vérben savas anyagcsere termékek szaporodnak fel, mely agyi működési zavarhoz vezethet. Az 1-es típusú diabétesz kezelése pontosan meghatározott, és folyamatosan felügyelt injekciós inzulinpótlással történik.

 

2-es típusú diabétesz: a korábban „felnőttkori diabétesz” névvel illetett kórkép a cukorbetegség elterjedtebb válfaja. Általában az elhízás talaján alakul ki és manapság sajnos már egyre több gyereket is érint. További rizikófaktorok a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, bizonyos etnikai és genetikai tényezők. A kezelés speciális diétával és/vagy gyógyszerekkel (ún. orális antidiabetikumok) történik, emellett sok esetben itt is inzulinterápiára van szükség. A 2-es típusú diabéteszt az inzulinérzékenység csökkenése okozza, amelynek következtében az inzulintermelés fokozása ellenére is emelkedik a vércukorszint. Idővel pedig a hasnyálmirigy kimerül, és képtelenné válik az inzulintermelésre.

 

3-as típusú diabétesz: a várandós nők elenyésző hányadánál (2%) tapasztalnak ún. terhességi cukorbetegséget, amely feltételezhetően alapvetően hormonális változások eredménye. Bár az inzulintermelés és a vércukorszint a szülés után a legtöbbször normalizálódik, a terhességi diabétesztől szenvedő nők több mint felénél várható később a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.

 

A diabétesz szövődményei

 

A nem megfelelően karbantartott cukorbetegség egyik legkomolyabb velejárója az erek és idegek károsodása, ami hosszú távon végtag-amputációhoz vagy vaksághoz vezethet.

 

Végtagok: a lábszár és a lábfej fekélyesedését olyan tényezők kombinált hatása okozza, mint a cukorbetegség nem megfelelő kezelése, idegi károsodás, rossz vérellátás, nem megfelelő lábbeli viselete vagy lábsérülés.

A fekélyesedés megelőzése:

  • kiegyensúlyozott táplálkozás, a cukorbetegség étrendjének következetes betartása
  • legalább napi 30 perc mozgás
  • a cukorbetegség előírt kezelésének rendszeres napi betartása
  • a vércukorszint napi szintű ellenőrzése és feljegyzése
  • a lábfej épségének napi ellenőrzése
  • elővigyázatos lábbeli választás
  • a dohányzás kerülése

 

Szemek egészsége: a magas vércukorszint a szemek érzékeny érhálózatát is károsítja. A szem ereinek sérüléséből származó bevérzések hatására „foltok” vagy „uszadékok” zavarhatják a látást. Ez az állapot idővel súlyosbodhat és akár vaksághoz is vezethet. Az olyan betegségek, mint a szürke vagy zöldhályog időskorban bárkinél előfordulhatnak, ám a cukorbetegek esetében ez a veszély fokozottan fennáll.

 

 

A kezelés lehetőségei

 

Inzulin-rezisztencia és magas vércukorszint

 

A 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében az életmód sok esetben felelőssé tehető az állapot kialakulásáért. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a táplálkozási és életmódbeli változtatások jelentősen segíthetik a vércukorszint karbantartását a diabéteszes betegeknél. Tény, hogy több kísérlet is bizonyította: a testedzés és az alacsonyabb energia- és meghatározott szénhidráttartalmú diéta segít a cukorbetegek vércukorszintjének beállításában, és ugyancsak csökkenti a cukorbetegség gyakoriságát olyan túlsúlyos betegeknél, akiknél csökkent glükóz-tolerancia áll fenn. A testmozgás, alacsonyabb energiabevitellel párosulva, nemcsak testtömegcsökkenést eredményez, hanem javítja az inzulin-érzékenységet is. Érdekesség, hogy az életmódnak ezek az alapvető változtatásai esetenként hatásosabbnak bizonyultak a 2-es típusú diabétesz megelőzésében, mint a vércukorszint csökkentő szerekkel történő kezelések.

 

Gyógymódok

 

Bár a kockázatnak kitett csoportokat vizsgálva elmondhatjuk, hogy az életmód megváltoztatása a cukorbetegség megelőzésében nagyon hatékony megoldásnak bizonyult, ez a módszer nagyon nagy önuralmat követel meg a betegektől. Ha valaki cukorbeteg lesz az életmódváltás önmagában csak az esetek kis részében tudja egyensúlyban tartani a vércukor szintet. Egy bizonyos pont után már általában gyógyszeres megoldásokra is szükség van.

 

A pre-diabéteszes betegek vércukorszintje már emelkedett ebben a stádiumban, de még nem annyira, hogy az cukorbetegséget jelezne. Azok a készítmények, melyek a testtömeget csökkentik, megelőzésként szolgálhatnak a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben. Az Orlistat például olyan elhízás elleni hatóanyag, amely csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A Thiazolidindionok az inzulin érzékenységet javítják, ezzel csökkentik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

 

 A cukorbetegség kifejlődésének kezdeti szakaszában azok a hatóanyagok, melyek csökkentik a máj glükóz kibocsátását, illetve fokozzák a vázizomzat és a zsírszövet glükóz felhasználását, mint például a Metformin vagy csökkentik a szénhidrátok felszívódását, mint például az Arcabose, a vércukorszint szabályozására szolgálnak.

 A sulfonylurea készítmények, melyek növelik a hasnyálmirigy inzulin elválasztását, az előzőleg említett gyógymódokhoz hasonlóak, melyek az inzulin hatékonyságot fokozzák. A Thiazolidindionok is használhatók a kezelés során, a szövetek glükóz felhasználásának javítása érdekében. Egy új, ígéretes készítménycsoport kifejlesztése napjainkban folyik, a gyógyszerek az inzulin kiválasztást fogják stimulálni a GLP-1 bélpeptideken keresztül.

 

Az olyan cukorbetegeknél, akiknél az inzulintermelés károsodott, az inzulin injekciók jelentik az egyetlen módot a vércukorszint szabályozására. Az inzulin adagolására ma már számos beteg-barát módszer áll rendelkezésre, mint például az inzulinadagoló „tollak” (ún. pen-ek), vagy az inzulin pumpa.

Az elhízást kezelő sebészeti beavatkozásokat, melyek a gyomor és a belek befogadóképességét csökkentik, általában csak súlyosan elhízott betegeken alkalmazzák. Ez a radikális beavatkozás gyors és hosszantartó megelőzési módja/kezelése lehet a 2-es típusú cukorbetegségnek az erősen elhízott betegek esetében.

 

 

A Nestlé Research Center (NRC) kutatási irányvonalai

 

A cukorbetegség komoly közegészségügyi probléma, melynek gyökere a sejtek biokémiai folyamataiban rejlik. A Nestlé kutatásai sokkal messzebbre nyúlnak annál, mint hogy egyszerűen táplálkozási lehetőségeket kínáljanak a cukorbetegség kezelésére.

A Nestlé Research Center kutatói a 2-es típusú diabetes kialakulásának mechanizmusát szeretnék megérteni olyan élelmezési megoldások kidolgozásának érdekében, amelyekkel a jövőben csökkenteni lehetne a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

 

Az NRC inzulinrezisztenciára ill. a 2-es típusú cukorbetegségre irányuló kutatásainak főbb területei a következők:

 

Az étkezés utáni vércukorszint szabályozása

 

A Nestlé számos információt gyűjtött össze a viszkózus rostok a cukorbetegség anyagcsere szintű (metabolikus) szabályozásában betöltött szerepével kapcsolatban.

A napjainkban folyó kutatások középpontjában az olyan élelmiszer-összetevők állnak, amelyek képesek lelassítani a tápcsatorna szénhidrátbontó enzimeinek, az α-amiláznak és az α-glükozidáznak a működését.

 

Az inzulin-elválasztás helyreállítása

 

A legújabb kísérletekben a hasnyálmirigy működésének közvetlen vagy közvetett befolyásolása révén próbálják helyreállítani a 2-es típusú cukorbetegek inzulin-elválasztását.

Az NRC nemrég igazolta, hogy a 2-es típusú diabetes esetében egy gyorsan felszívódó (tejsavóban található) fehérje fogyasztása jobban megnöveli étkezést követően a vér aminosav-tartalmát (aminoacidaemia), valamint nagyobb mértékben fokozza az inzulin-elválasztást, mint egy lassan felszívódó fehérje (a kazein).

 

Az inzulinérzékenység fokozása

 

Az elhízás, különösen a zsigeri (hasi) szervek elzsírosodása, a teljes szervezetre kiterjedő (szisztemikus) gyulladási folyamatok gyakoribbá válásával jár együtt. Ez szerepet játszhat az inzulinérzékenység csökkenésének kialakulásában is. Mivel ez a gyulladási reakció a zsírszövetet is érinti, az NRC kutatói vizsgálják, hogy mely élelmiszer-összetevők képesek csökkenteni a zsírszövet gyulladását, és ezáltal fokozni a sejtek inzulinérzékenységét.

 

A testtömeg megfelelő szinten tartása és az egészséges életmód ösztönzése

 

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésének három legfontosabb tényezője a megfelelő étrend, a testmozgás és a testtömeg megfelelő határok között tartása. Ugyanezek csökkentik leghatékonyabban a cukorbetegség okozta szövődmények kialakulásának kockázatát is.

A testtömeg 5-10%-os csökkenése jelentősen fokozza az inzulinérzékenységet, és csökkenti a cukorbetegséggel kapcsolatos veszélyeket is. Az NRC tartja kézben a legfontosabb olyan, több tudományterületet felölelő programokat, amelyek célja a testtömeg karbantartására vonatkozó gyakorlati tanácsok kidolgozása.

A cikk elkészítésében szakmai segítséget nyújtott a Nestlé Életmódközpont (www.eletmodkozpont.hu).