Hirdetés

A CHIA mag koleszterinszint csökkentő hatása

2011-02-15 12:30:00

Itt a régi-új Chia mag, amely évezredek óta ismert az inkák, maják, aztékok és az amerikai őslakosok világában.

 

A Chia mag az aztékok alapélelmiszere volt, a futók étkének is nevezték, mert elegendő energiát és tápanyagot biztosított a hírnököknek útjuk során, és a hosszú vadászatokon. A növény apró fekete-fehér magja értékes élelmiszer, fogyasztása hosszan tartó energiaszint-emelkedést okoz.

A Chia mag, vagy más néven aztékzsálya-mag nagyon magas koncentrációban tartalmaz számos, az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagot. A zsályafélék családjába tartozó csodaszer magas rost-, fehérje-, antioxidáns-, omega-3 és omega-6, kalcium-, magnézium-, vas-, cink-, A- és B-vitamin tartalma rendszeres fogyasztás esetén biztosítja, hogy egészségesebbé tegyük étrendünket, mert a kicsi magok évekig tárolják ezeket az életfontos alkotó elemeket. A Chia mag tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában.
A Chia mag rostjai folyadék hatására gélszerű anyagot alkotnak és megduzzadnak. A Chia a folyadék hatására saját súlyának 12-14-szeresére dagad, ezért hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert késlelteti a gyomor kiürülését és az ételekhez adva növeli azok tömegét, de a kalóriáját csak kis mértékben. Használatával mégis tápanyagban gazdag ételhez juthatunk. Ez a gélszerű anyag teltségérzetet okozva, kalóriabevitel nélkül csökkenti az éhséget, mérsékli a vércukorszintet és csökkenti a koleszterint. Jelentős hatással van a magas vérnyomásra is, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.

Sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására.

Javasolt adagolás:

-         fogyókúra esetén napi 2-3x1 mokkáskanál

-         magas koleszterin szint csökkentés esetén 2x1 mokkáskanál

-         székrekedés, renyhe bélműködés esetén 4x1 mokkáskanál

-         2 tipusú cukorbetegség esetén 4x1 mokkáskanál

Bevételnél ügyeljen arra, hogy rágja szét kellőképpen az íztelen magokat, majd bőségesen igyon rá vizet. Akinek ideje engedi, 1 órára áztassa be hideg vízbe, majd a megkocsonyásodott magokat felhígítva igya meg.