Hirdetés

A CSÖKKENTETT KALÓRIÁJÚ ÉTREND LASSÍTJA AZ ÖREGEDÉST

2010-10-22 10:26:00

Kevesebb korral összefüggő betegség vár a csökkentett kalóriájú étrenden élő majmokra, és magasabb a várható élettartamuk is – állapították meg amerikai kutatók.

A Science  közelmúltban megjelent számában ismertetett tanulmány szerzői szerint a megállapítás érvényes lehet az emberekre is.

Richard Weindruch, a madisoni Wisconsin Egyetem kutatója és munkatársai a csökkentett kalóriájú étrend hatásait két évtizeden át tanulmányozták rhesus majmok egy csoportján. Az állatok egyik fele azt evett, ami jólesett, másik fele szigorúan ellenőrzött étrenden élt, csak kétharmad annyi kalóriát vehetett magához, mint amennyit normálisan megevett volna.

A kutatók szerint a szigorú, csökkentett kalóriájú étrenden tartott rhesus majmok esetében harmadakkora a valószínűsége annak, hogy az állatok korukkal összefüggő betegségben – szívbetegség, rák, cukorbetegség – pusztulnak el, mint azoknál az állatoknál, amelyek azt ettek, amihez kedvük volt.

„Ki tudtuk mutatni, hogy a kalóriacsökkentés lassítani tudja az öregedést egy főemlős fajnál” – mondta Weindruch. „Azt figyeltük meg, hogy a csökkentett kalóriájú étrend harmadára csökkenti a korral járó betegségek kialakulásának kockázatát és növeli a megélhető évek számát” – tette hozzá.

A csökkentett kalóriájú étrenden tartott állatoknak bizonyos agyterületei is nagyobbak, mint a tetszés szerint étkezőknek, ami azt mutatja, a diéta befolyással lehet a korosodó agy egészségére is.
 
A főemlősökkel végzett kísérlet megerősíti az élesztőgombánál, a férgeknél és a rágcsálóknál tapasztalt hasonló eredményeket, és talán más főemlősöknél, köztük az embernél is hasznosítható lehet.

Az embereknél – a majmokénál sokkal hosszabb életük miatt – nincs lehetőség arra, hogy tanulmányozzák a csökkentett kalóriájú étrend hatását, de a majmokon végzett kísérletek megközelítőleg modellezik az eredményeket az emberre vonatkozóan.

A csökkentett kalóriájú étrenddel kapcsolatos legtöbb kísérlet úgy találta, hogy a „nélkülöző” életmód elengedhetetlen a hosszabb élet eléréséhez.