Hirdetés

Cékla

A cékláról elsősorban a savanyúság ugrik be mindenkinek, noha ennél sokkal többre érdemes: egyik legértékesebb téli vitaminforrásunk.

A népi orvoslás vérképző gyógynövényként tartotta számon, noha ezt az orvostudomány sokáig csupán babonának vélte. Klinikai vizsgálatok azonban igazolták, hogy a megfigyelés helyes. 

Bár alakra többféle lehet, sőt, a színe sem feltétlenül lila, találkozhatunk sárgával is, a cékla nemcsak a vörösvérsejtek regenerálásában, szaporodásában segít, hanem hatásosan alkalmazható emésztési problémákra, láz- és fájdalomcsillapításra. Jelentős az antioxidáns hatása A-, B- és C-vitamin tartalma miatt, vörös festékanyaga pedig tumorellenes hatású. Számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz,  többek között szilíciumot, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, ként, cinket, mangánt, rezet, jódot. Kipréselt leve nemcsak bélbetegségek, aranyér és nátha, influenza ellen javallt, állítólag másnaposság ellen is hatásos, sőt, késlelteti a bőr öregedését.

Felhasználása napjainkban egyre sokoldalúbb, a szokásos savanyúság mellett felfedezhetjük salátákban, levesekben, kaphatjuk köretként, fasírtban - de még süteményben is!

A cékláról egészsége séletmód szempontból még itt olvashat oldalunkon.