Hirdetés

A lila mezők szerelmetes világa

2015-06-27 06:05:26

Balaton-felvidék – Dörgicse – biolevendula. E három szó szervesen összekapcsolódva épül be lassanként a köztudatba az évről évre szépülő és fejlődő Dörgicsei Levendula Majornak köszönhetően. Ma már nem csupán az ezeréves Árpád-kori ikertemplom titokzatos romjai és finom borai miatt érdemes Dörgicsére látogatni, hiszen a levendula, az ember és a természet alkotta kultúrtáj minden szép érzésű látogatónak felüdülést kínál, ha a majorba lép.

Öt hektár illatozó levendulamező, bemutatókert, aprócska, hangulatos teaház és a bio levendulavirágot feldolgozó üzem saját lepárlóval. Ez a Dörgicsei Levendula Major, ahol a Levendárium márkanéven megjelenő termékek születnek.

 

LevendáriumDr. Demján Ildikónak, a Levendárium megálmodójának szavai nyomán bárki elrepülhet egy pillanatra ebbe a varázslatos világba: szelíd, természetes, lelket gyönyörködtető, lanka, illat, teremtett növényi világ, ámulatba ejtő másodvirágzás, méhecskék, háborítatlan élet, boldog növények, éneklő-csivitelő madárvilág, „a lila mezők szerelmetes világa”, odaadó, dédelgetett álom. Ildikó az a gyógyító, akinek a szótárában ilyen szavak szerepelnek, mint holisztika, gyógyítás, szelíd terápia, megelőzés, „Köszönöm a teremtőnek” gyógyító erő tolmácsolása.

E szavak ízlelgetése után arra jutottam: át kell élni, ha csak látogatóként is, ha csak egy kis időre is azt a helyet, azt az élményt, amit ő így fogalmaz meg. Látni kell az ő levenduláját, „az emberiség csendes, hű segítőtársát”, azt a terra-t (földet), amit levendulája számára kiválasztott. És látni kell őt magát, aki fáradságot nem kímélve őrzi, vigyázza a növények békés életterét, nyomon követi napról napra fejlődésüket, majd az időjárást és a virágzási állapotot figyelve dönt arról, hogy mikor kezdődhet az aratás, mikor adja a növény csodálatos gyógyító esszenciáját. Ahogy a bornak, a levendulának is van „évjárata”: az illóolajában található 170-féle molekula aránya évente más és más.

LevendáriumA majorban 12 éve ültették az első levendulatöveket, „akik” itt, ezen a meszes talajon szemmel láthatóan nagyszerűen érzik magukat. Nem csoda: Ildikó szerint a gyógynövények hazája lehetne a Balaton-felvidék.

Látni kell, hogy itt készülnek az itt aratott, itt nevelt, minősített biolevendulából a biolevendula illóolajok,(orvosi levendula és hibrid levendula) biolevendula virágvizek, levendulás finomságok (szörp, makrobiotikus sütemény), kézműves tárgyak, levendulás tönkölypárnák. A Levendárium termékek méltán nyerték el három minőségi védjegy használati jogát is (Biokontroll, Éltető-Balatonfelvidék, Balaton-felvidéki Nemzeti Park). Ildikó terveiről érdeklődve bőrápoló kozmetikumokról, masszázsolajról, hajolajról, fürdősóról, dezodorról mesél nekem. Közben én pedig egy negyedik díjat adok neki gondolatban, amit a major szépsége, ízléses megjelenése, a termékek-ajándékcsomagok stílusosan finom, igényes csomagolása, gondos elkészítése nyert el nálam.

A fehér falaival magasodó evangélikus templom és az ikerrom szomszédságában üzemelő kis teaház mediterrán jellegű, bensőséges hangulatú terasza egész nyáron várja vendégeit. Gyógynövény teák, kávé, levendulás frissítő italok és sütemény mellett pihenhet meg, töltődhet fel a látogató. Csoportokat, nagyobb társaságokat (előzetes egyeztetéssel) vegetariánus egytálétellel, kézműves program lehetőségekkel is szívesen várnak. Időpontot kell egyeztetni azoknak is, akik itt, ebben a virágzó lila tengerben alkalmi (eljegyzési, esküvői) fotókat szeretnének készíteni.

LevendáriumA kis teaház egyúttal a Levendárium termékek mintaboltja is, ahonnan egyszerűen nem lehet elmenni anélkül, hogy valamit ne venne az ember: talán épp levendula illóolajat, melyről megtudom, hogy azért nevezhető az illóolajok édesanyjának, nagymamájának, mert hozzájuk hasonlóan gyengéd, ápol. Gyors segítségnyújtásra első számú segítség, hiszen a magas minőségű, minden évben kémiailag is bevizsgált illóolajok kiváló bőrápolók: segítenek kisebb horzsolások, napégés, kisebb égési sérüléseknél. Kiegyensúlyozzák az idegrendszert, segítik az elalvást, fürdővízbe cseppentve relaxál. Távol tartják a rovarokat: szúnyogot, kullancsot, atkát, tetűt, hangyát. Pattanások hamar leszáradnak, a korpás, zsíros haj is hamar meghálálja a levendulás pakolást. Gyorsan fogynak a kitűnő minőségű, gyógyhatású termékek, hisz nehéz ellenállni nekik.

A major fő attrakciója természetesen a levendula mintakert, melyben jelenleg 18-féle levendula fajtát csodálhatunk meg: a fehér színűtől az egész sötét, kékes árnyalatú virágokig. A belépődíj a kert fenntartására, fejlesztésére fordítódik.

A Levendárium termékei az ország számos településén megvásárolhatók, de a termékekkel vásárokon, rendezvényeken, fesztiválokon, egészségnapokon is találkozhatnak, sőt a világhálón is megrendelhetik azokat.

További információ a Levendárium honlapján olvasható.

Forrás: www.videkjaro.hu