Hirdetés

Fogadópálinkával várják a vendéget a sajósenyei Éva Vendégházban!

2015-06-23 06:26:33

Éva asszony, a nevét viselő szép új vendégházban fogadópálinkával várja a vendégeket Sajósenyén, a rendezett, tiszta, biztonságos, jó levegőjű kis borsodi faluban, mely Miskolctól mindössze 15 km-re van.

A mai település elődje (mely az Árpád-korban már létezett, és ahol a XIII. sz.-ban már felszentelték a Szent Egyed tiszteletére épült templomot, s nevét először egy 1311-es dokumentumban Sene formában látjuk) a történelem viharaiban ugyan elpusztult, de a Templomdomb elnevezés és a mai címer elemei emlékeztetik a lakókat a távol múltra. A közelmúltra pedig az, hogy a népesség szépen gyarapodik: a sok fiatalnak köszönhetően már 480 fő lakik itt, és már senki nem gondol elvándorlásra. Miért? Mert mozgalmas az élet: van óvoda, a 3 (római és görög katolikus, valamint református) felekezetnek új, közös ökumenikus temploma, ahol hetente más szertartás szerint miséznek több, mint 10 éve. Van Faluházuk Teleházzal és a Fiatalok Házával, ahol könyvtár és játszóház működik. Méltán büszkék az immáron 45 éve működő sportegyesületre, melyben a falu focistái, valamint az 1996-ban alakult, többször díjazott Sajósenye team – Erős Emberek Csapata tagjai működnek, s akik révén elnyerték a Legerősebb Falu címet.

 

Sajósenye nemcsak jelenére, de néphagyományára is büszke, melyet a Kicsi madár Néptánccsoport tüneményes gyermektagjai épp úgy ápolnak, mint az országos versenyeken idáig ötször díjazott, Arany-fokozatot is elért, 1996-ban alakult Lajtos népdalkör tagjai, akik az Erkel Színházban is felléptek. Élő hagyományukat a sajósenyeiek az erdélyi Ürmös és a felvidéki Péder testvértelepülésükről 2006 óta érkező évi 100–200 vendégnek júliusban 3 napos ünnepség során mutatják be, és a látogatást ők is viszonozzák. Augusztusban a búcsú és a falunap következik, amit a közös adventi készülődés és a Mindenki karácsonya követ.

A kis faluban található még a további fejlesztések előtt álló, 1785 és 1795 között épült, felújított, korhűen berendezett, és részben látogatható Máriásy-kúria, valamint előtte a 300 éves hárs, mely alatt Rákóczi megpihent, s melynek törzsét ma csak 3 ember éri át –, de csak ha jól kinyújtja karjait. Aki nagyobb kastélyt akar látni, a 10 km-re lévő edelényi L'Huillier-Coburg Kastélyba is ellátogathat. A közeli Miskolc, Lillafüred, Diósgyőr látnivalóit itt nem is soroljuk, de megemlítjük, hogy épül már a kerékpárút, hogy a falut is érintő Aggteleki karsztvidék II: kerékpártúrához kapcsolódhassanak a kerekezők, mely Jósvafő és Miskolc között húzódik, 2 napos, 24 km-es, gyönyörű túra a Bükki Nemzeti Park területén. Kedvcsinálónak tekintsék meg Sajósenye honlapját is.

 

Éva VendégházNos, ebben a fejlődő faluban, szép környezetben egyre nagyobb szükségét érezték egy vendégháznak, hogy az érkező itt éjszakázhasson, és innen indulhasson pár napos vidékjárásra. Ezért épült az Éva vendégház, melyről elmondható, hogy akadálymentesített, földszintes, modern, ízléses épület. Két (saját fürdőszobás) szobájában 7 főt tudnak fogadni. A vendégek a ház nappaliját és jól felszerelt konyháját, valamint szaletlis, zöld kertjét is élvezhetik gyermekeikkel, hiszen gyermekbarát a ház, de kedvenc háziállataikat is hozhatják, ha azok nélkül nem indulnak szívesen sehová. Reggelit, ebédet és vacsorát, ha előzetesen kérnek a vendégek, kaphatnak: a jó, házi ízekről Éva asszony gondoskodik, aki egy utcányira él családjával.

 

Éva VendégházRövidesen elkészül a borospince is, ahol a környék híres, a tokaji borvidékhez tartozó borait kínálják majd: egyelőre a borkóstolást a tokaj-hegyaljai pincészetekben élvezhetik vendégeik, akiket szívesen fuvaroznak 9 személyes kisbuszukkal a vendéglátók, hogy senkinek ne kelljen az élvezetekről autóvezetés miatt lemondania.

 

Forrás: www.videkjaro.hu