Hirdetés

Velünk élő történelem és a Barta Pince kiváló borai Mádon

2015-06-03 06:23:16

A történelmet és jelent megismerve aligha lepődik meg emberfia, miért is nevezik napjainkban a Barta Pincét Tokaj-Hegyalja egyik presztízs borászatának?

A 37-es úton Szerencsről Mád felé tartva, a monoki elágazásnál megpillantja az utazó a Király-hegyet, és annak egyik legimpozánsabb, legmeredekebb részén az Öreg Király dűlőt, a Barta család birtokát. A világ egy kitüntetett és különleges helye ez, mely kivételes fekvésével, és a fokozatosan, őseink által kőről-kőre kirakott jellegzetes teraszaival is kitűnik a vidékből. A több száz éves kő teraszok között fiatal szőlőtőkék sorakoznak, melyek önkéntelenül is az újjászületésről és a jobb időkben való bizakodásról árulkodnak. A 2000-es évek elején ebbe – az akkor akácerdővel borított területbe – „szerelmesedtek bele” bele Bartáék, és a család belevágott a nagy kalandba.

A Barta Pince jelenének és az ígéretes jövő reményének hamisíthatatlan ízvilágú tokaji borai a velünk élő történelem részei. A birtok területét ugyanis már a 13. században szőlőtermesztésre használták, és innen származott a Tokaji Borvidék egyik legtöbbre tartott bora, mely többek között a Rákócziakat is rabul ejtette.

 

Barta Pince Mád

De ennek a velünk élő történelemnek a része a borászat központja, a mádi Rákóczi-Aspremont kúria is, mely múltjában, megjelenésében méltó társa az Öreg Király dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. Eredetileg valószínűleg a 16-17 században épült, fokozatosan vált egyre jelentősebbé, míg végül főúri kúriává nőtte ki magát és barokk stílusjegyeket kapott. Az épület az 1700-as évek elejére elérte mai formáját, mely Rákóczi Juliannának és férjének, Aspremont Ferdinánd Gobert grófnak köszönhető.

Barta Pince MádA műemlék épület ma a Barta család pinceháza: itt, a kúria mögött húzódó 150 méter hosszú XVI. századi eredetű pincerendszerben érlelik a borokat. Az épületben lévő kóstoló helyiség kőből épült tartóoszlopai szervesen hozzájárulnak a helyiség hangulatának megteremtéséhez, ezáltal a terem párja az itt kóstolható kiváló Barta boroknak.

A kúria felújítása annak „birtokba vétele” óta folyamatos. A földszint már 2011 óta fogadja a borkóstoló vendégeket, az emeleti rész felújítását pedig idén tavasszal fejezik be. Itt 3 db kétszobás, tágas, korhűen berendezett apartmant alakítanak ki a szállóvendégeknek.

A történelem igézetében született meg a Barta Pince vendégháza. A birtok központ szomszédságában levő, 2013-ban felújított tornácos parasztház a kúria telkén fekszik. A négynapraforgós minősítésű, háromszobás épületben maximum 8 vendég elszállásolására van lehetőség teljes kényelemmel és felszereltséggel. A vendégház lakói „vannak a legközelebb a tűzhöz”: programként kínálkozik számukra a borkóstolás a Rákóczi-Aspremont kúriában, és megtekinthetik a szőlőbirtokot, a dűlőket is. Akik a környékre kíváncsiak, azokat kirándulás, kerékpározás, a közeli Bortónál pedig horgászási lehetőség várja. A környező városok is sok látnivalót kínálnak: Szerencs 10 km, Tokaj 17 km, Sárospatak 34 km, Sátoraljaújhely (kalandpark) 44 km, Nyíregyháza (Oceanarium, Sóstó Parkfürdő) 50 km távolságra található.

Barta Pince MádAz eddig vezető út sok munkával és erőfeszítéssel járt. 2003-ban kezdték el kiirtani az akácerdőt, majd következett a talaj mélyforgatása. 2004-2005-ben indultak a telepítések, s ahogy egyre több területük kezdett termőre fordulni, sürgetővé vált egy ingatlan megvásárlása is. A pincészet így talált otthonra a Rákóczi-Aspremont kúriában, mely jelentős felújításra szorult, ám a 2009-es szüret termését már itt dolgozták fel. A 2013-tól működő vendégház már csak amolyan hab a tortán!

Ebben a miliőben, szigorúan Tokaj-Hegyalja minőségi és mennyiségi hagyományai alapján készülnek a Barta Pince itthon és külföldön is kedvelt borai. S hogy mi ezek titka? A tulajdonosok ars poeticának is beillő szavaival így összegezhető:

„Célunk, hogy e különleges területet megjelenésében és talajában egyaránt a lehető legeredetibb formájában megóvjuk a következő nemzedékek számára. Mivel a birtok „átaludta” a kemikáliákat korlátozás nélkül használó évtizedeket, talaja ma is érintetlen. A szőlőművelés során törekszünk az organikus módszerek használatára. Ugyanerre törekszünk a borkészítés során is: a lehető legkisebb technológiai beavatkozással, maximális tisztasággal, organikus módszerekkel készítjük borainkat. Fontosnak tartjuk, hogy boraink tükrözzék különleges termőhelyük egyedi adottságait:

a talaj, dűlőnk fekvése, az adott évjáratra jellemző időjárási viszonyok, a borkészítésben résztvevő társaink egyénisége mind egy-egy egyedi és megismételhetetlen tételben öltsenek testet.”

Talán e gondolatok ismeretében nevezik a Barta Pincét Tokaj-Hegyalja egyik presztízs borászatának, amely valóban a velünk élő történelem egy szelete. Érdemes hát beleszippantani az Öreg Király dűlő levegőjébe és a vendégházban töltött napok alatt alaposabban megismerni a Barta borokat Mádon.

További információk a Barta Pince weboldalán találhatók.

Forrás: www.videkjaro.hu