Hirdetés

„Éld meg a csodát a Szőke-réten!”

2015-02-28 08:12:40

A Hajdú-Bihar megyei Derecskei járáshoz tartozó hajdúbagosi Szőke-réten, mely anno olyan vizes-nedves rét volt, ahová fürdeni jártak a falubéli lányok, ott ma a Szőkerét Vendégház áll.

A porta 80 hektáron, természetvédelmi területek ölelésében várja vendégeit. Itt, ahol megélhetők a természet csodái, és „minden más”, mert a vendégház tulajdonosai igyekeznek úgy élni-létezni, hogy még a vadon élő állatokat se zavarják, hisz azok sem zavarják őket. Számon tartják mindegyiket a feketególyától a vízi siklóig, vendégként tekintenek rájuk, mi több: fel is nevelik, mint tavaly a kis őzet, Bimbust, akiből nagy paszuly-és paradicsomrajongó lett náluk. Máig visszajár hozzájuk, barátságosan nyalogatja felnevelője kezét – teheti: a kutyák is megkedvelték, befogadták, nem ugatják meg, ha gidáival jő… A vendégház mögötti, patkó alakú, 4 m széles kicsiny tó teknősök, vadkacsák, nagyra nőtt kecskebékák birodalma. Éjszakánként, a hatalmas csendben, hallják még a vadlibák röptét is, no meg a hangosabb darvakat, „akik” erre vonulnak.

 

Szőkerét Vendégház

Szőkerét VendégházSzőke-réten nemcsak a vadon élő állatoknak van jó dolga, hanem a háziállatoknak is, mi több, "itt még a tojás is boldog, mert jó helyre pottyan." Van 12 lipicai és egyéb sportlovuk, köztük suttogó módszerrel betanítottak is, ami azt jelenti, hogy (mivel az állatok jelrendszerét, nyelvét vették alapul) ezek a lovak igen türelmesek, a szokottnál is barátságosabbak, kezelhetőbbek. Ez nem is csoda, ebben a környezetben minden állat nyugodtabb, mint másutt. Ennek ellenére, a Vendégházat kerítés veszi körül: gondolnak azokra, akik csak nézni szeretik az állatokat, azt is csak távolabbról. Mi sem természetesebb, mint hogy a vendégház megálmodója kitartó lovas, aki bebizonyította az állatoknak, képes akár órákon át futni velük és körülöttük, így azok el is fogadják őt „vezérüknek”. Van rackajuhnyájuk, hozzá juhász is, aki gondozza őket, hogy a vendég nézegethesse, simogathassa a jószágokat, végignézhesse a juhászati bemutatót, sőt meg is nyírhassa valamelyik rackát, ha épp a tavaszi kihajtás idején érkezik. Mangalicát is tenyésztenek ízletes és egészséges húsáért.

Szőke-réten, ami szerencsére „a világ végén” van, sok természeti és a szó szoros értelmében természetes formában élvezhető szépség várja az összkomfortos, négy napraforgós Szőkerét Vendégházba érkezőket. A vendégház tágas, 300 m²-es, tornácos parasztkúria, középütt 100 m²-es nappalival-étkezővel, konyhával, ahol a közösen használható gáztűzhely is helyet kapott. A földszintre akadálymentesen lehet bejutni, az itt kialakított egyik szobában küszöb nélküli, nagyméretű zuhanyhelyiség van, így a mozgásukban korlátozottak számára is alkalmas az épület szállásként. A tetőtérben 4 szoba van, külön társalgóval. Az épületben infraszauna, az udvaron viszont igazi finn szauna és jakuzzi szolgája a vendégek kényelmét.

A vendégszobák kialakításánál természetesen a környezettudatosság és az ökológiai szempontrendszert érvényesítette az amúgy több nyelvet beszélő, közgazdász végzettségű tulajdonos: vízbázisú falfestéket használtak, bio matracokkal és ágyneművel ágyaznak, de a növényi összetevőket tartalmazó szappanok és biológiailag lebomló a tisztítószerek is a vendégek kényelmét szolgálják.

Szőkerét VendégházA különálló nyárikonyhában kemence található, ahol a nagyobb, közös sütés-főzés, az évente sorra kerülő birka-, mangalica vagy épp a rendszeres kenyérsütés zajlik. Ilyenkor a szabadban, fapadokon ülve, faasztalok mellett költik el a klasszikus hajdúsági ízekben gazdag vacsorát a vendégek, akár 30–40 fő is. A gyerekek és absztinens vendégek között biztos siker a vendéglátók kreálta bodza- vagy meggyszörp, amit naranccsal, grapefruittal, lime-mal bolondítanak meg.

A vendégnek reggelit és egy főétkezést biztosítanak igény szerint a vendéglátók, amit előzetesen egyeztetnek, ugyanis falusi vendégasztal-szolgáltatást nyújthatnak, disznótor és a birkavágás is szerepel programlistájukon.

S mert van nagy szabad tér, várják a népesebb társaságokat, gyerekcsapatokat, akik akár sátrazhatnak is, ha például fotóstáborba jönnek vagy a Szőke-rét Tematikus Ismeretterjesztő és Hagyományőrző Nap tematikus napok valamelyikére vagy a nyílt családi napra érkeznek egy-két napra. Bográcshelyet is kialakítottak, hogy a baráti társaságok, cégek munkatársai a közös főzés és étkezés örömét átélhessék. Nekik szívesen segítenek, akár az alapanyagok biztosításával is.

A vendégháznál a gyerekek és felnőttek tojást szedhetnek, segíthetnek minden munka elvégzésében, különösen az állatok körüli feladatokban. Elkísérhetik a jámbor őzikét akár a kukoricásba is, és a fiatal lovász legénnyel kiszekerezhetnek vagy hintóval kihajthatnak a gyönyörű környékre, ahol közeli tóban akár horgászhatnak is. A környéken a védett növényeket, állatokat – köztük az európai védettségű Földikutya Rezervátum lakóit – figyelhetik meg, melyek az országos Ökológiai Hálózat részét képező területen élnek. Aktívabbak kerékpározhatnak (amihez kölcsönkerékpárt is adnak), de vezetett gyalogtúrán, lovas túrán is részt vehetnek.

A 2000 lelkes Hajdúbagoson megnézhetik a XV. sz.-i templomot, az augusztusban részt vehetnek a Dinnye fesztiválon, de a Szőkerét Vendégházból könnyen elérheti Észak-Alföld turisztikai látványosságait, pl. a világörökség részét képező Hortobágyot, a nemzeti parkot, a Tiszát, a Tisza-tót, a környék 22 településén lévő gyógy- és termálfürdőket, így Hajdúszoboszlót, a „reumások Mekkáját”, vagy a 14 km-re fekvő Debrecent. De lehet, hogy eszükbe sem jut elhagyni a mesés Szőkerét Vendégházat, ahol megélhetik a csodát…

 

Forrás: www.videkjaro.hu