Hirdetés

A hegy mélyéből törnek fel a gyógyító energiák

2015-02-14 07:45:32

Egy pohár somlói bor többet mond ezer szónál. Ilyen szépség nincs másik a világban, páratlan és unikális, amely a hegy energiájából táplálkozik évezredek óta.

Őseink tisztában voltak azzal, hogy hol érdemes szőlőt telepíteni, és miért kell a bort fogyasztani. A „hegy leve”, az Öregisten ajándéka kiemelte az embert a mindennapokból, jókedvet, örömet adott a jeles napokhoz.

A pince az a hely, ahol megszületik a bor. Itt egy lépéssel közelebb lehetünk a Föld magjához. Szakrális jelen, amely orvosolja a lelki bajokat, megoldást nyújt a rohanó világ számára, hogy megpihenjen, elgondolkozzon, ha felismeri ennek fontosságát. Csáki Tibor, a somlói Várkapitány Pincészet tulajdonosának életét is merőben más mederbe terelte a hely, amely több mint szőlő, több mint bor. Mindezt erősíti a Makovecz Imre által megálmodott, megtervezett organikus birtokközpont is, amely borturisztikai vendégházként funkcionál, és várja vendégeit, hogy mások is megtapasztalhassák a gyógyító energiát.

 

Várkapitány Pincészet

 

- Pincénk különlegessége a rezgése, és a kisugárzott energiája, amely a borainkat egyedülállóvá teszi. Központi pincészetünk a több száz éves Turul Pince egyedülálló pozitív rezgéssel bír, amit átvesznek a benne tárolt boraink és a rajta lévő vendégházunk is. E bor fogyasztása megváltoztatja energiatestünk színét, harmonizálja energia bemeneti pontjainkat, mely az aura fotókon is jól látható. Ez a különleges rezgés a helyszínen megtapasztalható – mondja el Csáki Tibor.

Csáki Tibor egy éve életvitelszerűen Somlón él - amióta elkészült a ház.

Várkapitány Pincészet- Makovecz Imre bácsi személyesen látogatott el ide, és egymás szellemiségét, lelkületét jobban megismerve, valamint a hely adottságait feltérképezve tervezte meg az épületet. Egyik reggel elém tette a vázlatrajzot - az a kézi vázrajz, amely a palackunk címkéjén is rajta van -, megkérdezte, jó lesz-e. Természetesen elfogadtam. Nem kérdőjelezhettem meg – mondta el Csáki Tibor szőlősgazda.

A szőlő előtt Csáki Úr mezőgazdasági gépészként egy tsz-ben volt műszaki vezető. Jelenleg olyan cége van, amely talajstabilizációkkal foglalkozik, utakat, vasutakat, hulladéklerakókat épít, épített. Egy barátja révén került közel a szőlőhöz, amely lényegében teljesen megváltoztatta az életét.

- Kikerülve a mindennapi „mókuskerékből”, egészen másképp látom a dolgaimat. Ma már a tudás és a bizalom a legfontosabb számomra az életben. A tapasztalaton alapuló tudás, ami meghatározza magát az embert. Őseink megfigyelték, hogy mennek a felhők, meg tudták jósolni nagy pontossággal az időjárást, lesz-e például eső? A legtöbben sajnos a természettől elragadva éljük mindennapjainkat, miközben észre sem vesszük, mi történik körülöttünk. Azt hisszük el, amit látunk. A borászat is manapság divatossá vált, pedig nem eget rengető tudomány, régen is megtermelték a finom, szép borokat, csak oda kellett figyelni a természet jelenségeire. Legnagyobb gondot nem a természet, hanem a környezetünk okozzák. Az elhanyagolt parcellák, műveletlen területek, kártevők és a gombák – mondja el Csáki Tibor.

Várkapitány PincészetA néhány hektáros birtok mára 15 hektárosra növekedett. Ezzel a birtoknagysággal méret tekintetében a Somlói borvidék középmezőnyébe tartozik. A Várkapitány Pincészet kézműves borászat. A borok hordóban erjednek, és legalább egy évig hordóban érlelődnek. Boraik testesek, tüzesek, jól érződik rajtuk a Somló vulkanikus talajának köszönhető minerális, tűzkőhöz hasonlítható íz és illat. Boraik stabilizálásához nagyon kevés derítőszert használnak, a természetes stabilizálódást részesítik előnyben, ami az egy éves hordós érlelés során magától megy végbe, így a lehető legkevesebb íz- és illatanyagot veszik ki a borból. A pincészet a tradicionális somlói fajták, juhfark, furmint, hárslevelű, olasz rizling mellett világfajtákat, traminit, sárgamuskotályt és cabernet sauvignont termeszt.

A pincészet Turul Vendégházában szinte megáll az idő. A háromdimenziós tér kitágul a végtelen felé, hogy olyan energiák áramoljanak be rajta, melyek valóban üdítően hatnak. Az élményt megtapasztalni csak személyesen lehet.

Várkapitány Pincészet- Négy napraforgóval minősített galériás vendégházunk 8 db kétágyas szobából áll, melyből 4 pótágyazható. A szobák televízióval, bárhűtővel vannak felszerelve, 2 kivételével légkondicináltak. A nyugatra néző szobák erkélyéről a Somlói várban, az észak- nyugati teraszokról a Ság-hegy, valamint a Kis-Somlyó panorámájában, jó idő esetén az Alpok távoli sziluettjében, míg az észak-keleti szobák erkélyeiről Pápa és a környező kis falvak hangulatos, nyugodtságot sugárzó településeiben gyönyörködhetnek. Mindegyik szobához tartozik egy igényesen felszerelt fürdőszoba, melyben hajszárító és törölköző is áll vendégeink rendelkezésére. Két külön álló fogadótermünk, kisebb társaságok, baráti összejövetelek megtartására (összesen 30-40 fő részére) alkalmas - teszi hozzá Csáki Tibor.

Forrás: www.falusiturizmus.hu és további információk a Várkapitány Pincészet weboldalán találhatók.