Hirdetés

Dübbencs - A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje ajánlásával

2014-01-18 09:34:00

A dübbencs, más néven kenyérlepény, dubbancs, dublitekercs, varjú, biblia, ördögbiblia a kenyértésztalepény kategóriájába tartozó sült tészta. Zsírral és hajtogatással leveles szerkezetűvé tett változatos ízesítésű, fűszerezésű, kalóriadús, kemencében sütött kenyértészta.

A frissen bedagasztott kenyértésztából elvett tésztát fagyos sertészsírral begyúrták, kézzel ujjnyi vastagságúra széthúzták, vagy nyújtófával elnyújtották. Olvasztott zsírral lekenték, sóval illetve különböző fűszerekkel ízesítették, majd hajtogatták. Ezt a műveletet többször megismételték. Rövid ideig kelesztették. A dübbencs tésztát a kenyér mellé, a kemence szájába, a kemence lapjára vetették. A később már tepsiben sütötték meg.

Volt ahol a kézzel tépkedett kb. féltenyérnyi nagyságú darabokat, ellapították, zsírozták, s ebből raktak egymásra több darabot. Másutt parányi cipóra formálták a tésztadarabot, amelynek közepébe egy kis fagyos zsírt tettek. Töltött változatánál az elnyújtott tésztába zsírozás után juhtúrót tettek, majd tekercsbe sodorták. Ma a dübbencs tésztát közvetlenül állítják elő búza finomliszt, víz, zsír, só, élesztő felhasználásával. A feldolgozás ugyanúgy történik, mint régen, csak már a tűzhely tepsijében sütik.

 

http://www.falusiturizmus.hu/hu_HU/recipes/966/dubbencs.html