Hirdetés

Stressz nélküli karácsonyi ünnepeket!

2013-12-12 11:05:00

Ha a gyorsan közeledő ünnepek már most stresszt és félelmet generálnak Benned, akkor ne várj új évig: most fogadd meg, hogy egyszerűsíted az életed.  

A titok egyszerűbb, mint gondolnád. Mit szólnál, ha az idei ünnep előkészületekor a kötelezettségek helyett a családra, a szeretteidre koncentrálnál. Nem hangzik rosszul, ugye?

Nézzük lépésről lépésre mi okozza általában a legtöbb stresszt?

1. Hagyomány

A hagyományok mindenáron való követése, miszerint bizonyos dolgokat csak bizonyos módon csinálhatunk, biztos, hogy feszültséggel jár. Többnyire persze azt szeretnénk, hogy azok a szokások, amiket szüleinktől, nagyszüleinktől tanultunk és amitől boldogok voltunk, azt mind továbbadjuk gyermekeinknek. Ez rendjén is van, de ha túl nagy erőfeszítésünkbe kerül mindez, akkor a boldog pillanatok helyett csak feszültséggel teli légkör lengi be otthonunkat.

Kérdezd meg magadtól, hogy tényleg boldogságot okoz-e a hagyományőrzés vagy csak magáért a hagyomány kedvéért próbálod … Ne légy görcsös, hiszen ha lazán szervezed az ünnepet, akkor azt később mindenki folytatni szeretné. Kérdezd meg szeretteid, hogy nekik mi teszi igazán bensőséges ünneppé a karácsonyt! A dekoráció? Az ünnepi asztalteríték? Az ünnepi menü? Hallgasd meg őket, aztán légy rugalmas a szervezésben.

2. Vásárlás

Gondolom, van egy mérföldhosszú listád, amire ha ránézel, egyből görcsbe ugrik a gyomrod. A bevásárlóközpontokban való rohangálás helyett miért nem találsz ki valami egyszerűt és kreatívat? Ajándékozz jegyet egy sporteseményre, művészeti kiállításra, egy ajándékkártyát étterembe vagy újság-előfizetést.  Ajándékozhatsz kupont is, amit az év többi időszakában beválthatnak nálad egy mozi, egy fagylaltozó vagy könyvvásárlás alkalmával. Ha viszont van még annyi időd, hogy saját készítésű ajándékot készíts, akkor ne felejtsd a szörpöket, lekvárokat, házi készítésű bon-bonokat.

3. Dekoráció, csomagolás

Visszatérő dilemma, főként a karácsonyi dekoráció kapcsán, hogy mi mihez illik.

A fények, a karácsonyfa- és asztali díszek és egyéb dínomdánom-figurák megfelelő elhelyezése igen nagy erőfeszítéssel járhat.

Túlbonyolítás és túlcicomázás helyett legyünk egyszerűek. Díszítsünk természeti elemekkel. Toboz, makk, fenyőág, fahéjrúd, mézeskalács, bogyós ágak és még nem is említettük a szegfűszeggel tűzdelt narancsot, ami grátiszként természetes illatokkal tölti be a lakást. A csomagolást is megoldhatjuk egy kis kreativitással. Gondoljunk bele, milyen jól jön ilyenkor az újságpapír vagy a nyárról megmaradt üdülési katalógus. Szalaggal vagy spárgával átkötve igazi retro-stílusban tündökölhet ajándékunk.

4. Időrabló ismerősök

A karácsonyi időszakban a legdrágább kincsünk az idő, és ne felejtsük, hogy ebből az időből magunkra is kell szánni. Ne engedjük, hogy a számunkra kellemetlen, zavaró emberek elvonják figyelmünket és időrablóként pazarolják perceinket. Mielőtt elfogadnál egy meghívást, figyelj a belső reakcióidra. Ha túl feszült vagy, akkor inkább mondj nemet a meghívásra és ne foglalkozz vele, ki mit gondol. Helyette ülj le otthon az imádott foteledben, hallgasd a kedvenc zenéd vagy végy egy pihentető fürdőt.

Kell ennél meghittebb karácsonyi készülődés?

Forrás: www.sokszinuvidek.hu/eletmod

 

http://www.videkjaro.hu/cikk/646/stressz-nelkuli-karacsonyi-unnepeket.html?width=983