Hirdetés

Diót, mákot egyetek, hogy egészségesek legyetek!

2013-12-12 11:24:00

Nincs karácsony bejgli nélkül! Lehet diós, lehet mákos, de legyünk őszinték, jobban ízlik, ha a töltelék vastagon mutatja magát! Ráadásul egészséges!

Ha pedig már a majszolásnál tartunk, nézzük, hogy a karácsonyi asztalra tett finomság milyen jó hatással van szervezetünk szinte minden porcikájára.

A dió rendszeres ropogtatása javítja a cukorbetegek ereinek állapotát és csökkenti koleszterinszintjüket, ezért igen jót tesz az egészségüknek. A csonthéjas gyümölcsök – dió, mogyoró, mandula – rendszeres fogyasztása nem csak finom, de egészséges is. Ezt sok évszázados tapasztalatok igazolták, de pontos magyarázata eddig sok szempontból nem volt ismert. Vizsgálatok kimutatták, hogy a magvakban lévő, többszörösen telítetlen zsírok, különösen az omega-3-zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kedvező hatásúak. Azt is bizonyították, hogy ezek a gyümölcsök növényi rostokban gazdagok, sok bennük a magnézium és többféle B-vitamin.

Azt pedig tényleg sokan nem hinnék, hogy a dióval kiegészített diéta még a „rossz” LDL koleszterinszintet is csökkenti. Ez mindenképp jó hír, és valljuk meg a diót rágcsálni mégiscsak jobb, mint gyógyszereket szedni. Kalóriatartalma miatt rendszeres fogyasztás esetén figyelni kell a mennyei csemege adagjára! Kivéve karácsonykor, mert a bejgli csak sok dióval jó!

És akkor jöjjenek a mákszemek.

A mák fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek. Sok B1-, B2- B6-vitamint és niacint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalciumban, rézben, cinkben, vasban, foszforban és káliumban gazdag. Nagy mennyiségben van benne magnézium is.

Az öregedési folyamatok lassítására is képes, csökkenti a magas vérnyomást, és segít megelőzni az erek betegségeit, például a trombózist. A sebek gyógyulását is segíti. A szellemi teljesítőképességre is jó hatással van, és az immunrendszert is formában tartja. Sőt, még csontozatunk szilárdságának megőrzéséhez is hozzájárul. Íme egy bizonyíték a sok közül:

Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelőtt egy régész ismerősük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csontritkulásos (pl. nem találtak meggörbült hátú anyókát). A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vörös húst, mint mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. Ami pedig a legfontosabb: rengeteg mákot ettek!  Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünnepig. Ha jól emlékszem, ez nálunk is kitartott: karácsonytól szilveszterig. Az alábbi rigmust pedig mákos-bejgli eszegetés közben mondhatjuk a vendéglátónknak:

Nem kívánok egyéb átkot, egyél meg 1 hekto mákot! Minden nap csak 1-1 szemet, addig élj míg meg nem eszed!

 

Forrás: www.sokszinuvidek.hu/eletmod

 

http://www.videkjaro.hu/cikk/648/diot-makot-egyetek-hogy-egeszsegesek-legyetek.html?width=983