Hirdetés

Hogyan használjam az oldalt?

Kedves Látogatónk!

Üdvözöljük Önt a laptopkonyha.hu weboldalon és köszönjük, hogy megtisztel minket figyelmével, idejével és bizalmával. Szeretnénk és kívánjuk, hogy örömét és hasznát lelje ebben az oldalban. Ezért kérjük, olvassa végig tájékoztatónkat, hogy tudja és értse, hogyan működik ez a weboldal.

Milyen céllal jött létre a laptopkonyha.hu?

Ez a Magyarországon eddig egyedülálló honlap kettős céllal jött létre. Egyrészről azért, hogy megismertesse a gasztronómia iránt érdeklődőket séfünk, OZ (Olgyai Zoltán) konyhaművészetével, amelyben a modern és a hagyományos, gyomorkímélő, ízletes és üdítő módon keveredik. Másrészről pedig - és itt az igazi újdonság - egy online főzőiskolát hoztunk létre. Egy online főzőiskolát azok számára, akik ugyan érdeklődnek a gasztronómia iránt, és szeret(né)nek is jókat főzni, de nem rendelkeznek még olyan tudással, amely egy recept elolvasása, vagy egy televíziós tévéműsor megtekintése után lehetővé teszi számukra, hogy a látottakat és/vagy olvasottakat könnyedén előteremtsék a saját konyhájukban. Egy online főzőiskolát azok számára, akik szívesen használják a technika vívmányait. Egy online főzőiskolát azok számára, akik „beviszik a laptopjukat a konyhába” annak érdekében, hogy egy kis idő elteltével onnan ne csak a gépüket, hanem egy remek ételkölteményt is kihozhassanak!

A receptjeinket úgy mutatjuk be, hogy ezt a kettős célt megfelelően szolgálják. Ezért a receptek írásos formában is megtalálhatóak, képpel kísérve, amennyiben Önnek már kellő rutinja van és az itt szereplő ínyencségeket el tudja készíteni leírás alapján is. Amennyiben meg szeretné tanulni pontosan, hogy hogyan készítjük el az ételt, amennyiben szüksége van arra, hogy láthassa és követhesse lépésről-lépésre, akár szünetet tartva, akár visszatekintve, akkor javasoljuk, hogy nézze meg a kapcsolódó filmet (filmeket) is. Szeretnénk tehát kiemelni, hogy ezek oktatófilmek. Itt nem főzős tévéműsor zajlik. Itt mi sem gyorsítunk fel semmit mesterségesen. Nem csalunk, nem ámítunk. Viszont ez azzal jár, hogy nem televíziós szórakoztató műsort néz az, aki úgy dönt, hogy velünk együtt főz, hanem egy oktatófilmet. Természetesen, azért bízunk benne, hogy nem fogja unalmasnak találni ezeket a filmeket. De miért is tenné. Hiszen közben az ön keze is jár, halad a munkában. Az csak ráadás, ha séfünk és „kotnyelesünk” dialógusa, illetve a kellemes aláfestőzene szórakoztatja is!

Kiknek szól a laptopkonyha?

Ahogy azt a céloknál is említettük, tulajdonképpen mindenkinek, aki érdeklődik a finom ízek, az ízletes étkezések, a gasztronómiai újdonságok, hagyományok iránt. Akik ezt már konyhai rutinnal teszik, azok inkább csak olvassák el a recepteket, esetleg nézzenek be a filmekbe, ha bizonytalanok valamiben, keresgéljenek a praktikák között, ha egy bizonyos konyhai eljárás ismeretlen a számukra. És természetesen éljenek bátran az oldal számos más lehetőségével is, amit majd az alábbiakban részletezünk.

Akik pedig kezdők, vagy csak ritkábban főznek, azok a főzőiskola-jellegénél fogva maradjanak velünk, hiszen segítünk, vezetjük a kezét azért, hogy sikerélménye lehessen a főzés terén! Természetesen ők is élvezhetik bátran az oldal kínálta többi lehetőséget.

Hogyan használjuk az oldalt?

Receptek

A „Receptek” fülre kattintva láthatja az ételkategóriákat. Ha azok közül rákattint az egyikre, akkor megtalálja a kategórián belüli receptjeinket. Amikor azok közül kiválaszt egyet, elérkezik magához a recepthez. A receptnél megtalálhatja a kapcsolódó film(eke)t, alatta a recept pontos leírását, mellette a hozzávalókat.

Talál továbbá információkat arról, körülbelül mennyi ideig tart (elkészítési idő) és mennyire nehéz (szakács-sapkácskák) elkészíteni az ételt, mennyire terheli meg a pénztárcáját (pénzérmék), az étel jellemzőit (fogyaszthatják-e lisztérzékenyek, cukorbetegek, tejmentes-e, húsmentes-e).

Talál továbbá ajánlatokat is. Egyrészről azzal kapcsolatban, ha az az étel elnyerte tetszését, akkor milyen ételeket ajánlunk még a figyelmébe a honlapunkon (kapcsolódó), más részről pedig arról, hogy milyen bort javaslunk az ételhez (az ételhez ajánljuk). Ez utóbbi esetében pedig arra is lehetőséget biztosítunk, hogy ha szeretné valamelyik bort megvásárolni, akkor azt a képre kattintva megteheti, mivel így eljut partnerünk, a selection.hu weboldalára.

A többi információnál már az Ön részvétele is fontos. Értékelheti (értékelés) az adott ételt és megnézheti, hogy mások miként értékelték. Láthatja, hogy hányan tekintették meg a receptet. Hozzászólhat (hozzászólások) a recepthez és elolvashatja mások hozzászólásait is.

A receptjeink négy főre szólnak, de ha Ön kevesebb vagy több személy számára szeretné elkészíteni az ételt, akkor a hozzávalók felett található kalkulátorral kiszámíthatja a szükséges mennyiségeket.

Ha tetszett, a kedvenceihez adhatja, hogy legközelebb már a saját recepttárjában is fellelhesse.

Tudnivalók a film(ek) megtekintésével kapcsolatban

A HD-minőségről

A filmeket két különböző minőségben lehet megtekinteni. Az Ön számítógépétől és böngészőjétől függ, hogy meg tudja-e tekinteni az optimális, kitűnő minőségű HD verzióban. Ha igen, akkor kérjük, hogy aktiválja a HD-verziót, a film képe alatt jobbra található „HD” feliratú gomb segítségével. Ha ez a gomb pirosra vált, akkor már a HD verziót láthatja. Amennyiben a számítógépe (laptopja) nem tudja a HD-minőséget lejátszani, hagyja ezt a gombot szürkén.

Meg szeretnénk jegyezni, hogy természetesen a lehető legjobb minőségű filmet készítettük el Önnek. Mindazonáltal, amennyiben nem HD-minőségben nézi, előfordulhatnak akadozások (a kép „kikockásodhat”, kicsit ugrálhat). Emiatt elnézését kérjük, de biztosítjuk arról, hogy az eljárások követhetőségét, az étel tökéletes elkészítését nem gátolják ezek a technikai apróságok.

Megállítás, visszajátszás, előrepörgetés

Online főzőiskolánk egyik legfőbb erénye ebben a lehetőségben rejlik. Természetesen, mindent megtettünk annak érdekében, hogy egy időben, pontosan egyszerre főzhessen velünk.”Kotnyelesünk”, Sanyi (Buza Sándor) pontosan ezért nem segít OZ-nak, hanem csak társalog vele, kérdezgeti. Ha mégis lemaradna, nem kell mást tennie, mint rákattintani a „szünet” (pause) gombra és addig úgy hagyni, amíg utol nem ér minket. Ha valamit nem tudott rendesen követni, vagy nagyon lemaradt, akkor nyugodtan vissza is mehet a filmben. Ha esetleg csak egy bizonyos momentumra kíváncsi, mert a többit (már) tudja, ismeri, akkor természetesen előre is pörgetheti a filmet. A módszer egyszerű: tegye az "egeret" a szürke csíkon mozgó jelre, húzza azt előre, vagy hátra. Itt azonban megjegyezzük, amennyiben nem HD-minőségben nézi a filmet, akkor az elindításkor megjelenő sötétebb szürke sávnak végig kell érnie ahhoz, hogy bárhová előrepörgethesse a filmet. Kérjük, erre ügyeljen.

Több film esetén

Sok olyan receptet talál az oldalunkon, ahol több kisfilmet is talál az étel indító képe alatt. Ez több okból lehet így. Például azért, mert esetleg előző nap be kell pácolnunk egy húst és következő nap kell folytatnunk a folyamatot. Vagy azért, mert egészen egyszerűen csak több fázisból áll az elkészítés. Vagy azért, mert a sütőben sül az étel hosszabb ideig. Ezért, hogy minél praktikusabb és könnyebben kezelhető legyen az Ön számára, több részre bontottuk a filmeket. Így, ha például, előző nap bepácolta a húst, következő nap már azt a filmecskét kihagyhatja és folytathatja a következővel. Bizonyos esetekben azt is jelöltük, hányadik percben (pl. 18:00) kezdődik az étel elkészítésének következő fontos lépése

A „csörgőóra” szerepe
Sok recept elkészítése során van szükség arra, hogy huzamosabb ideig süljön vagy párolódjon egy étel. Természetesen nem gondoljuk célszerűnek, hogy addig folyamatosan nézze a filmünkön a sülő/párolódó ételt. Viszont arra törekszünk, hogy ugyanolyan minőségű ételt készíthessen el, amilyet mi készítettünk. Ezért használjuk a „csörgőórát”, ami csörög az Ön számítógépén (laptopján), amikor az egyébként sülő/párolódó étellel akad egy kis apró teendője. Például az, hogy fordítsa meg a húst. Vagy locsolgassa meg. Vagy adjon hozzá vizet. Ez lehetővé teszi az Ön számára, hogy akár a honlapunkon böngésszen addig, amíg az étele készül, vagy valamilyen más tevékenységet űzzön: olvasgasson, terítsen, borozgasson a vendégeivel. Amikor teendője akad a konyhában, mi „szólunk”.

Tudnivalók a laptopkonyha egyéb tartalmairól

Alapanyagok

Az „Alapanyagok” fülre kattintva, ismét több lehetőség közül választhat. Ugyanis itt is különböző kategóriákra osztottuk azokat az érdekességeket, hasznos tudnivalókat, amiket az általunk használt alapanyagokról fontosnak tartottunk leírni. Így, ha egy étel elkészítése során, vagy egy film megtekintése után, kedve van pontosabb ismereteket is elsajátítani az éppen felhasznált hozzávalókról, akkor itt bátran böngészhet

Kísérők

Egy-egy receptnél már ajánlunk is kísérőket, elsősorban borokat. Természetesen, más kísérőket is ajánlunk. Ezeket találhatja majd itt meg. A pálinkák mellé érkeznek idővel kávék, teák, egyebek is.

Praktikák

A „Praktikák” fül alatt főzőiskolánk másik fontos részét találhatja meg. Ugyanis arra gondoltunk, hogy előfordulhat, hogy Ön már rutinos szakács a saját konyhájában, de bizonyos fortélyok ismerete még hiányzik tarsolyából, és ezek nélkül kevésbé bátran fog hozzá néhány recepthez. Ilyen lehet a filézés, a habarás, a szárnyasok kicsontozása, a vörös hús lehártyázása például. A „Jótanácsok a konyhában” fejezet alatt ezekhez kapcsolódó oktatófilmeket talál.

Bizonyára vannak, akiknek segíthetünk kevésbé ismert konyhai eszközök bemutatásával, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a munkát. Partnereinknek köszönhetően számos modern felszereléssel dolgozhatunk; ezekkel ismertetjük meg Önt, ha az „Eszközök a konyhában” feliratra kattint.

Ezeket a praktikákat egyébként érdemes azelőtt megnézni, mielőtt nekiáll egy olyan étel elkészítésének, amelyik során alkalmazzuk valamelyiket. Természetesen ez csak egy ajánlat. Ugyanis, pontosan az a nagyszerű a laptopkonyha.hu weboldalon, hogy ha az elkészítés alatt szeretné megtekinteni, akkor csak leállítja azt a filmet és megnézi a praktikát, majd folytatja a recept filmjével.

Gasztrohírek

A „Gasztrohírek” fül alatt kétféle cikket találhat. Egy részről a „Hírek”-et, amelyekben gasztronómiai témájú érdekességekről és eseményekről számolunk be Önnek, más részről pedig a „Gastroad” rovatot, amelyben munkatársaink utazásai során megélt kulináris kalandjairól írunk.

Egészséges életmód

Ebben a részben az egészséges táplálkozás rejtelmeibe avatjuk be Önt, partnerünk, a naturport.hu-n keresztül, Dr. Leitem Ágnes, a szakmában széles körben ismert és elismert orvos írásai segítségével. Amennyiben konkrét kérdése van ebben a témában, amelyet Dr. Leitem Ágnesnek szeretne feltenni, akkor az oldal alján lévő „Kapcsolat” címkére kattintva, elküldhet nekünk egy üzenetet, amit mi továbbítunk neki.

Fórum

Fórumunkat több célra is használhatja. „Beszélgethet” a többi érdeklődővel egy adott témáról, vagy feltehet konkrét kérdéseket. Ezeket főként gasztronómiai témákkal várjuk, de természetesen, az oldalunkkal vagy velünk kapcsolatos kérdéseire is választ kaphat ott, továbbá megoszthatja velünk véleményét, igényeit a weboldalunkkal és / vagy a receptjeinkkel kapcsolatban is. Örülnénk, ha sűrűn ellátogatna, mert nekünk nagyon fontos az Ön véleménye, hiszen ez az oldal Önért jött létre!

Keresés

Ezt a gombot az oldal jobb felső oldalán találja. Ide beírhat egy hozzávalót, egy recept-címet és könnyedén megtalálhatja azt, amit keres, amire vágyik.

Címkefelhő

A „Címkefelhő” is hasonló célt szolgál, mint a „Keresés” gomb. Itt csak rákattint egy Önnek szimpatikus vagy fontos szóra, kifejezésre és máris válogathat azon receptek közül, amelyekhez köthető az a szó (alapanyag) vagy kifejezés.

Regisztráció

Kedves látogatónk! Nagyon örülnénk, ha Ön is regisztrálná magát az oldalunkon! A regisztráció nem szükséges ahhoz, hogy megnézhesse a filmjeinket és megfőzhesse az ételeinket. Viszont szükséges ahhoz, hogy hozzászólhasson bármihez, ami a honlapon zajlik. Szükséges ahhoz, hogy megismerjük a véleményét. És, majd, a közeljövőben kezdődően, szükséges lesz ahhoz is, hogy részt vehessen nyereményjátékainkban. Kérjük tehát, hogy használja a „Regisztráció” lehetőségét és legyen tagja a laptokonyha.hu közösségének. Ez nem jár semmilyen elkötelezettséggel. Mi viszont nagyon örülnénk neki. Köszönjük előre is!

Címlap

Címlapunkra érkezve, azonnal kínálunk Önnek öt ételt, amit javasolunk kipróbálásra (Napi ajánlat). Ezeket próbáljuk idény és ünnepek szerint összeállítani. Vagy akár a hangulatunkat, az időjárást vagy a horoszkópunkat követve.

Ezek alatt megtalálhatja oldalunk legkedveltebb ételeinek első helyezettjét (laptopkonyha.hu legnépszerűbb receptjei). Ha Ön már kipróbálta valamelyik receptünket és az bevált (vagy nem), kérjük, hogy jelezze ezt felénk, hogy ez az összeállítás hűen kövesse a kialakult általános vélekedéseket!

A honlapra feltett utolsó négy recept található a következő sorban (laptopkonyha.hu legfrissebb receptjei). Itt láthatja tehát a legfrissebb ajánlatunkat, az újdonságainkat.

A laptopkonyha.hu hírei sorban a „Hírek” fül alatt található érdekességek közül a négy legfrissebbet találhatja.

A laptopkonyha.hu ajánlatában pedig talál egy kicsit mindenből: az úti beszámolókból, a viccesebb jeleneteinkből, a kísérők ajánlatából, stb.

Médiaajánlat

Amennyiben oldalunk felkeltette érdeklődését hirdetői szempontból is, kérjük, tanulmányozza médiaajánlatunkat és forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

Impresszum

Ebben a rovatban megtudhatja, hogy kik is dolgoznak azon, hogy Önnek egy ilyen egyedülálló gasztronómiai weboldalt tálalhassanak!

Kapcsolat

Itt adjuk meg Önnek a lehetőséget, hogy írjon nekünk, kérdezzen, kívánjon! Természetesen, mindezt megteheti a „Fórum” keretein belül is, de itt csak mi olvassuk el azt, amit ír.

Adatvédelem

Természetesen, mi is tiszta jogi kereteket teremtettünk az oldal létrehozása és működtetése során is. Itt minderről olvashat.

Archívum

Amikor már majd nagyon sok éve működik ez az oldal, érdekes lehet visszatekinteni arra, hogy miről számoltunk be 2011. elején! Itt lehet majd visszakeresni a híreket.

Rólunk

Ha többet szeretne megtudni…. a "háttérkonyháról"!