Hirdetés

Ponty kínai fűszerezésű zöldségekkel

2011-12-05 21:34:00

Kevés halat eszik a magyar: a fejen­kénti átlag mind­össze 4,3 kg/év OZ, a laptop­konyha séfje ezen a problémán akar segíteni a következő, távol-keleti recepttel.

Nemrég a Laptopkonyha stúdiójában járt Szabó Péter, a halak és a tenger gyümölcsei egyik legnagyobb hazai ismerője, aki többek között arról is beszélt, hogy mi, magyarok mennyire kevés halat fogyasztunk – halrudacskákkal, tengeri halakkal és herkentyűkkel, halkonzervekkel, év végi pontyőrülettel együtt.

Bár az év utolsó két hónapjában az átlagosnál kicsit többször kerül az asztalra, a következő hónapokban átlagon alul teljesítünk. OZ, a laptopkonyha.hu séfje ezen a héten pontyreceptet ajánl figyelmükbe távol-keleti stílusban, amely az év bármely szakában jóízűen fogyasztható.

Szálasra vágjuk a hagymát; a sárgarépát hosszában negyedeljük, majd srégen szeleteljük, a babot és a zellerszárat szintén ferdén vágjuk darabokra. A fokhagymát felkarikázzuk, a gyömbért megpucoljuk, és apróra vágjuk. Wokban megforrósítjuk az olajat, és először a hagymát, majd a többi zöldséget adjuk hozzá. Az összes fűszert beletesszük.

A halat egy olyan lábasba tesszük, amelynek van fedője, és sütőben is használható (azaz nincsenek hőre lágyuló részei). A zöldséget a levével együtt a halra öntjük, összerázzuk, felforraljuk és lefedjük. Hozzáöntünk egy kis vizet. 150 fokosra előmelegített sütőbe tesszük körülbelül 20 percre. Ekkor ellenőrizzük, hogy a hal megfőtt-e, ha esetleg nem, akkor tovább pároljuk a sütőben.

Ha elég nagy a sütőnk, a hallal egyidejűleg elkészíthetjük benne a zelleres rizst is. Ehhez szintén olyan edényre van szükségünk, amelyet fedőstől a sütőbe tehetünk. Először a tűzhelyre kerül a lábas, felforrósítjuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a rizst, átkeverjük. A rizshez öntjük a vizet, sózzuk. Ha felforrt, lefedjük, és a 150 fokos sütőbe tesszük, ahol 20 percig pároljuk. Ha kész, belekeverjük az apróra vágott zellerlevelet. Tálaláskor a rizsből halmot formálunk a tányéron, a halat melléfektetjük, és ráöntjük a zöldséges mártást.


Hozzávalók

A pontyhoz: 4 db pontyfilé, 2 ek. olívaolaj, 10 dkg hagyma, 20 dkg zöldbab, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zellerszár, 4 db áttört fokhagymagerezd, 2 tk. friss gyömbér nagyon apróra vágva, 4 tk. édes chiliszósz, 2 ek. szójaszósz, 2 ek. ketchup, 1 tk. kínai ötfűszerkeverék, só

A zelleres rizshez: 15 dkg rizs, 3 dl víz, 1 tk. vaj, só, friss, aprított zellerlevél


Omega-3 és -6

Fontos zsírsavak az emberek életében. Az omega-6 megtalálható a növényi olajokban és néhány állati zsiradékban. Omega-3-hoz viszont alig jutunk. Ezért kell halat fogyasztani (például lazacot, heringet, makrélát, szardellát és szardíniát).