Hirdetés

Csirkés tagine

2011-11-22 22:22:00

Sokféle út vezethet el egy háziasszonyt a tagine-ig (ejtsd: tázsin). Mondjuk, éppen most, az őszi szünet vége felé ért haza egy kellemesen meleg észak-afrikai nyaralásból. Vagy megtetszett neki ennek a fura edénynek a formája. Vagy csak egyszerűen vágyik az újra – de csak a négy fal között. Vagy, receptünk esetében, maradt egy kis sütőtök a kamrában a nagy halloween-őrület után, és szeretné hasznosítani.

Bármelyik úton indult is el, OZ, alaptopkonyha.hu séfjének ajánlatát érdemes alaposabban is megvizsgálni – és mihamarabb kipróbálni!

A hagymát, a húst és a sárgarépát nagyobb darabokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, majd rögtön csökkentjük a hőmérsékletet. Beledobjuk a forró olajba a hagymát, rövid ideig pirítjuk (csak „üvegesre”), majd rádobhatjuk a csirkecomb-darabokat is. Amint kifehéredik a hús, hozzáadagoljuk OZ fűszerkeverékét, rámorzsoljuk a chilit (érdemes kesztyűt használni). Beleszórjuk a répát.

Felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy mindent ellepjen. A hokkaido tököt kettévágjuk, kikaparjuk a magjait, feldaraboljuk, a héjával együtt. Amikor a víz felforrt, a tökdarabokat is beleöntjük a tagine-ba. Megsózzuk és hozzáadagoljuk a kuszkuszt. Lefedjük a tagine-t a tetejével. Alacsony hőmérsékleten, körülbelül egy órát főzzük.

A tagine tálban tálalhatjuk rögtön. Megjegyzés: noha a hokkaido tök a legideálisabb ehhez az ételhez, de a nálunk legelterjedtebb, „egyszerű” sütőtökkel is finom.

Hozzávalók

OZ fűszerkeveréke: 1 kk. garam masala, 1 kk. őrölt borsmenta, 1 kk. szumák, 1 kk. őrölt koriander

A húshoz: 2 db csirke¬combfilé, 2 db csirkemellfilé, 1 db hagyma, 1 db hokkaido tök (vagy sütő-tök), 1 db sárgarépa, 1 kk. fekete hagymamag, 1 db chilipaprika, 4 ek. kusz¬kusz, olívaolaj

 

A tagine

Jellemzően észak-afrikai, elsősorban marokkói edény, de így nevezik a benne készült ételeket is. Két részből áll: alja serpenyőszerű tál, a teteje viszonylag magas, kúp alakban végződik, és szorosan illeszkedik az aljra. A kúp forma lényege az, hogy lehetővé teszi a minimális folyadékkal történő főzést. Olyat is lehet hallani erről az edényről, hogy eredetileg a sivatag forró homokjában főzték meg ebben a tálban az ételeket, és a tetejére tették a főzőkanalat (azért olyan a formája). Ha tagine-t vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy már gyártanak csak tálalásra alkalmasakat is, ezek¬ben főzni nem lehet. A hagyományos tagine agyagból készül, lehet mázas vagy mázatlan.

Az étel elkészítése egyszerű: az alapanyagokat betesszük az edénybe, fűszerezzük, kevés folyadékot öntünk alá, majd alacsony hőfokon, másfél-két órára magára hagyjuk. Ezalatt csodálatos ízek ala¬kulnak ki, a húsok is puhára fő¬nek. A tagine-ban készült ételek körete klasszikusan a kuszkusz. A tagine-t sütőben és tűzhe¬lyen is használhatjuk, ha gázon főzünk benne, használjunk lángelosztót; mindig hideg főzőlapon vagy sütőben kezdjük a munkát, és alacsony lángon/hőfokon „dolgoztassuk” az edényt.

Ha sokáig akarjuk élvezni ezt a háziasszony-kímélő eszközt, néhány szabályt érdemes betartanunk: első használat előtt kb. egy órára áztassuk vízbe, majd dörzsöljük be az edény belsejét olajjal, és tegyük hideg sütőbe. Állítsuk 150 fokosra a hőt, és hagyjuk benne a tagine-unkat két órára. Amikor kihűlt, mossuk el – ne tegyük mosogatógépbe, és ne használjunk erős illatú mosogatószert –, és töröljük szárazra. Ez utóbbi lépés azért fontos, mert ha nedvesen rakjuk össze az edényt, bedohosodhat.

 

Kuszkusz

A kuszkusz Észak-Afrikából származik, a szó jelentése jól megso¬dort, gömbölyített; mivel kézzel sodorták gömböcs¬kékké a ke¬mény búza darájából. Egészséges gabonaféle, és egyszerűen elkészíthető. Boltokban többnyire előgőzölt formában kapható, ezzel csupán annyi a teen¬dőnk, hogy leöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, illetve húslével, és szorosan lefedjük. Tíz perc múlva villával fellazítjuk a kész kuszkuszt, és már tálalhatjuk is.